Hopp til innhold

Mener halloween skaper sosialt press

Mange foreldre opplever halloweenfeiringen som stressende. – Det er klart man føler presset, sier småbarnsmor Rosa Narvestad.

Kjell Arild Kleivkås og Rosa Narvestad på halloweenhandel

Kjell Arild Kleivkås og Rosa Narvestad er begge lunkne til halloweenfeiringen og skulle gjerne vært den foruten. Likevel har de begge latt seg overtale av barna. NRK møter dem på halloweenhandel.

Foto: Elise Rønnevig Andersen/NRK

– Hva synes du om denne da? Var ikke den kul?

Pappa Kjell Arild Kleivkås sitter på huk i en butikk full av stressede foreldre. Han har nettopp tredd en sort parykk på datteren. Fem år gamle Sofie studerer seg selv i speilet. Hun er usikker på hva hun vil gå med på årets halloweenfeiring.

Ville helst sluppet halloween

Kleivkås har i år lagt halloweenansvaret på barnas besteforeldre. For å slippe unna alt styret drar han nemlig på musikal med kona. Men forberedelsene i forkant må han pent stå for selv.

– Det er sikkert mange foreldre som er usikre på hvordan de skal forholde seg til halloween. Vi har hatt en diskusjon sammen med andre foreldre, og sammen har vi kommet frem til at vi skal sende ungene våre på HalloVenn i stedet for, sier han.

– Vi synes HalloVenn er en koseligere måte å feire på. Men det er klart at det finnes mange ulike alternativer, og det er nok litt vanskelig for mange å orientere seg i alle tilbudene og mulighetene som finnes, medgir Kleivkås.

Eldstesønnen skal derimot ut å gå på dørene sammen med noen kompiser. Kleivkås synes det er viktig at barna får være med på moroa.

Ungene har veldig lyst til dette, og da blir man automatisk revet med på den karusellen. Vi ønsker jo ikke at ungene våre skal stå utenfor. Hadde det vært opp til meg så kunne jeg gjerne droppet hele halloween.

– Det er klart man føler et press

Og Kleivkås er ikke alene om å ville droppe halloween. I andre enden av butikken står Rosa Narvestad med en handlekurv full av spøkelser og skjelett. Sammen med barna på tre og syv feirer hun halloween for første gang.

– Datteren min spurte om vi ikke kunne feire halloween i år. Jeg ble ikke overbegeistret da hun spurte, for helst ville jeg sluppet hele feiringen, sier hun.

I kø for Halloweenhandel

Halloweenkø i butikken. Butikkmedarbeider Sandra Halvorsen sier mange er ute i siste liten.

Foto: Elise Rønnevig Andersen/NRK

Og det er mye man skal kunne når halloweenfeiringen står for døren. Den siste uken har hun søkt rundt på internett på jakt etter veiledning i gresskarkutting.

– Datteren min ville bestemt ha gresskar utenfor døra, så da måtte jeg noe ufrivillig sette i gang med arbeidet. Heldigvis ble resultatet vellykket, smiler Narvestad.

Småbarnsmoren ønsker ikke at datteren skal gå alene rundt i mørket, og hun har gjort det klart at hun kommer til å holde seg i bakgrunnen hele kvelden.

– Det er klart man føler et stort press. Jeg vil jo gjerne henge med i utviklingen, og når ungene blir gamle nok så er det ingen vei utenom.

Butikkmedarbeider på Nille, Sandra Halvorsen, har sett mange stressede foreldre innom butikken de siste dagene. Også i dag er køen foran kassa lang.

– Halloweenfeiringen blir større hvert år, og det er mange forvirrede foreldre som lurer på hva de skal kjøpe. Jeg skjønner godt at mange er stresset. Det er mange som er ute i siste liten, sier hun og nikker mot den lange køen.

– Klum av dårlig samvittighet

Spesialist i klinisk voksenpsykologi og mannen bak nettstedet webpsykologen.no, Sondre Risholm Liverød, står og kutter ut et gresskar i siste liten, mens ungene gjør seg klare til å gå «knask eller knep», da NRK ringer for å spørre om halloweenpress.

Sondre Risholm Liverød

Sondre Risholm Liverød er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Han forstår godt at mange foreldre føler at de må feire halloween, selv om de ikke har lyst.

– Sosialt press har nok en stor innvirkning på de fleste av oss. Vi har en lei tendens til å sammenligne oss med andre når vi skal vurdere vår egen verdi og grad av vellykkethet.

– I mange av de Østlige visdomstradisjonene blir sammenligning sett på som en av menneskets verste demoner. Når vi hele tiden eksponeres for andres livsførsel og sosiale trender, blir kravene vi setter til oss selv både forsterket og forstyrret, sier Risholm Liverød.

For barn kan det være viktig å føle seg lik de andre og inkludert, noe forbrukermarkedet ifølge psykologen utnytter til det fulle, med halloween som et godt eksempel.

Dersom man klarer å styrke sine barn til å se at de er gode nok selv om de ikke følger alle trender, har man gjort en kjempejobb som forelder, mener Risholm Liverød.

– Kanskje det å stå imot noe av det kommersielle presset som henvender seg til barn og unge kan være et beundringsverdig manøver.

Men lett, er det ikke.

– Jeg tror absolutt at mange foreldre får en stor klump av dårlig samvittighet i magen dersom de bryter med det «alle andre tillater sine barn», sier Risholm Liverød.

null
Spiller nå
Hvem er NRKs nye ekspert? 00:45
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 1,23 kr
Dyrest kl. 18 1,43 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Jan 2023 – jan 2024
    + 8,7 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5 %