Feirer Halloween på amerikansk vis

Dersom du er lettskremt bør du holde deg unna Elisabeth Andersens hage i morgen.

På trappa til Elisabeth Andersen hilser en krokete heks velkommen inn. En pose avispapir, en gammel kjole og en heksehatt på stativ har blitt til omgjort til heks for anledningen – det blir gjerne slik når Andersen pynter til Halloween på Tasta i Stavanger.

– Det handler om å være kreativ, og å gjøre noe sammen med familien, sier hun.

Det er ikke uten grunn at nabobarna kaller huset for «Halloween-huset». Helt siden familien flyttet til Tasta i 2006 har familien gjort alvor ut av feiringen, med økende styrke hvert år.

– Det begynte med litt pynting da vi flyttet hit, med et spøkelse i hagen. Siden har det bare ballet på seg, sier Andersen.

SE VIDEO:

Dersom du er lettskremt bør du holde deg unna Elisabeth Andersens hage i morgen.

Elisabeth Andersens forteller om Halloween-fasinasjonen sin.

Lover hyling

Allerede for en måned siden startet Andersen forberedelsene til årets feiring. Den siste uka har hver ettermiddag gått med til forberedelser. Finerplater har blitt til skumle skilt, isoporplater har blitt gravstøtter, og dusjforheng og kjoler får nytt liv som spøkelser og hekser både i stua og i hagen.

– Jeg henter inspirasjon både på nettet og i amerikanske filmer. Det blir jo hyggetid for familien når vi lager det meste selv, sier hun.

Nytt av året er en kronglete tunnel i hagen der datteren Helena på 13 år og venninnene Maria Osiak og Maren Smith skal skremme de som tør komme innom.

– Det blir mye hyling, kan Helena konstatere.

Inspirert av USA

Mens lillebror Sebastian på seks år synes mamma er litt gal som er så opptatt av feiringen, synes Helena at det er moro å bo i et annerledes Halloween-hus.

– Det er gøy, for det er ikke mange andre som pynter så mye til Halloween som oss. For oss blir jo dette en høytid, sier hun.

Fascinasjonen for den amerikanske feiringen har Andersen hatt helt siden hun var liten.

– På filmer og i TV-serier så jeg hvordan det ble feiret i USA, og jeg ble misunnelig på dem. Jeg ville ha det slik i Norge også, sier hun lattermildt.

Gravlund i hagen

Nå har hun tatt saken i egne hender, og stiller hus og hjem til disposisjon for barna som kommer innom Allehelgensaften.

– Men jeg tror nesten det er mest gøy for meg, sier hun.

Sammen med jentene drar hun ut skjeletter i hagen, som begynner å bli farlig lik en gravlund. Fortsatt gjenstår mye arbeid før det er klart for storinnrykk av små hekser og pirater som roper «knask eller knep». Gryten med godteri står klar.

– Det blir nesten et antiklimaks når vi legger så mye tid i forberedelsene, og så er det over på få timer, sier Andersen.