NRK Meny
Normal

#NRKgresskar: Har du det kuleste gresskaret?

Halloween har kommet for å bli, og over det ganske land gjøres det klart for høstens skumleste kveld. Nå vil NRK se gresskaret ditt!

Våre gresskarbilder

Dette er noen av bildene vi har fått inn. Vis oss gresskaret ditt!

Foto: Bildemontasje

Du kan vinne en dabradio – les mer om hvordan du kan være med i konkurransen lenger ned i saken!

Denne uken ytret samfunnsforsker Guri Jørstad Wingård at. halloween er kommet for å bli Hun mener den surmulende voksenkritikken (mot halloween) i krokene er smålig og unnasluntrende, og at det slett ikke er rart at unger omfavner en skikk som innebærer å kle seg ut, gå ute i mørket med lykter en hverdagskveld på senhøsten og få godteri av naboene.

Halloween forbindes ofte med USA, men har ifølge Store Norske Leksikon sin opprinnelse fra England og Irland. Skikken kom derimot til Norge som en kulturimpuls fra USA og fikk sitt norske gjennombrudd på 2000-tallet.

Lær alt du trenger å vite om halloween på fem minutter i videoen:

Natten før allehelgensdag, som er 1. november, kler barna seg ut og går rundt i nabolaget og truer med rampestreker hvis de ikke får godterier. Slik har det alltid vært i USA, men kanskje er det ikke bare en amerikansk tradisjon, som vi har overtatt. Petter Schjerven kaster seg inn i feiringen - og gir oss sin versjon av spøkelseskvelden - på bare 5 minutter!

Video: NRK Skole

#NRKgresskar

Vi er et kreativt folk, og det å skjære ut skumle ansikter på et gresskar kan være en hyggelig aktivitet for hele familien. Nå vil vi gjerne se gresskaret ditt! Vi plukker ut det vi liker aller best og premierer med en oransje dabradio som matcher gresskaret ditt.

  • last opp et bilde på Instagram merket med #nrkgresskar og skru på stedstjenester/legg til på bildekart (se forklarende bilde i faktaboks). NB! Du må ha åpen profil på Instagram for å kunne delta.
  • last opp et bilde uten å ha Instagram-konto ved å bruke denne siden hos NRK
  • skriv gjerne en liten beskrivende tekst eller historie til bildet

Usikker på hvordan du gjør det?! Slik lager du gresskarlykter til Halloween

KONKURRANSE!

Juryformann er journalist Hilde Erlingsen, som medgir at hun verken har kunstfaglig kompetanse eller særlig grunnlag for å bedømme hvor fint et gresskar er, men lover å dømme rettferdig.

– Jeg kommer til å se etter en wow-faktor, originalitet, en stemning og fargebruk, sier juryformannen.

Fargebruk?

– Nei, det må jeg kanskje stryke som kriterium. De fleste gresskar er vel gjerne oransje.

Vi gleder oss til å se kreativiteten deres – og husk: Ikke kast innmaten – her finner du femten oppskrifter med gresskar som hovedingrediens!

Skummelt gresskar

Gresskar selges nå nærmest overalt, og kan bli til en flott lanterne på trappa. Innmaten kan du koke suppe på.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Under kan du se bildene som er sendt inn via #nrkgresskar

Laster innhold, vennligst vent..

Se bildene på Norgeskartet:

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: