NRK Meny
Normal

Rypebestanden bedre enn forventet på Sørlandet

10. september starter rypejakta og etter en feltundersøkelse gjort av Norges Jeger- og Fiskerforbund ser høsten lys ut for rypejegerne.

Rypejakt (illustrasjonsbilde)

Rypejakta går en god høst i møte med stor bestand på Sørlandet.

Foto: NRK

– Det har vært bekymring for at det er lite fugl i området, da måtte vi komme til bunns i den bekymringen, sier Olav Schrøder, fylkessekretær i Jeger- og Fiskerforbundet i Aust-Agder.

Og det var derfor fylkeskommunene på Sørlandet satte Norges Jeger- og Fiskerforbund på jobben for å finne ut om det faktisk var lite fugl i distriktet og eventuelt hvorfor.

Ingen bekymring

– Heldigvis var det ikke noe å bekymre seg over, tallene var mye bedre enn vi hadde håpet på, sier Schrøder.

Så om mørke skyer skulle true Sørlandet i høst, er utsikten for rypejakta uansett lys.

I fjor var rypebestanden lav og mange var bekymret. Fylkessekretæren forklarer også at det var betraktelig mer fugl sør i Agder enn i nord.

– Det ble målt fire ulike steder i Agder, og med forbehold om små feil regner man med at det er mellom 20 og 63 ryper per kvadratkilometer i midtre Setesdal og sørover, sier fylkessekretæren.

Til sammenligning er det lenger nord i fylket mellom 3 og 15 ryper per kvadratkilometer.

Første måling, men ikke siste

Det er første gang en slik måling er gjort av rypebestanden i Agder, og selv om det er første gang det blir gjort, er det ikke den siste.

– Planen er å gjøre det samme neste år, og for min del kan vi godt fortsette med dette i fremtiden også, sier Schrøder om prosjektet de har kalt «Ryper i Agder».

Han understreker at en slik feltundersøkelse er viktig både for grunneier og for å finne hvorfor rypebestanden svinger som den gjør.

Rypejakt på Hovden

I fjor var rypejakten laber, og mange frykter nok et år med lite fugl.

Foto: Matias Myklebust