NRK Meny
Normal

Gimlehallen forfaller og brukerne klager

Brukerne av Gimlehallen i Kristiansand klager på dårlig ventilasjon, muggskader og nedslitte garderobe- og sanitæranlegg. En opprustning av anlegget vil koste flere millioner kroner.

Gimlehallen

– Vi er godt kjent med at mange av brukerne ikke er fornøyd med forholdene. Både turnforeningen og andre idrettslag har gitt uttrykk for misnøye, og Kristiansand katedralskole Gimle, som bruker hallen i skoletiden, er heller ikke særlig fornøyde. De betaler jo tross alt mye penger i leie og synes nok at forholdene burde ha vært bedre.

Terje Abrahamsen

Idrettssjef Terje Abrahamsen i Kristiansand.

Foto: Per-Kåre Sandbakk

Det sier idrettssjef Terje Abrahamsen til NRK.

Kristiansand turnforening har nylig tatt opp saken med Miljørettet helsevern i kommunen og mener noe snarest må gjøres med den tradisjonsrike idrettshallen fra 1973.

«Luften i anlegget er ganske dårlig. Vi vet ikke om dette skyldes ventilasjonsanlegget, men til tider lukter det fryktelig. Vi har observert fuktskader i nedslagsfeltområdet rundt ringstativet, som kan være årsaken til den intense lukten også. Gropa i turnhallen ble rehabilitert i 2007/08. I dag er tilstanden ganske dårlig. Vanskelig med reinhold. Gulvet er snart 30 år og består av variert materiale og er til dels i dårlig tilstand», heter det blant annet i henvendelsen fra turnforeningen til kommunen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Brukerne av Gimlehallen i Kristiansand klager på dårlig ventilasjon, muggskader og nedslitte garderobe- og sanitæranlegg. En opprustning av anlegget vil koste flere millioner kroner.

En tilstandsanalyse

– Vi er nå i dialog med Kristiansand eiendom som er byggeier. I løpet av kort tid skal vi gjennomføre en tilstandsanalyse og da får vi stadfestet hva behovet er og i hvilken forfatning hallen er, sier idrettssjefen.

Siktemålet er at tilstandsanalysen skal være klar før påske.

– Så vil vi bruke denne tilstandsrapporten i forhold til kommunens handlingsplan fra 2017, og forsøke å finne penger på budsjettet til å rehabilitere Gimlehallen. Og dette er helt nødvendig, sier Abrahamsen, som kjenner godt til forholdene i hallen.

– Hvor mye vil det koste å rehabilitere hele dette tradisjonsrike anlegget?

– Det er umulig å si nå før vi har gjort den byggtekniske undersøkelsen. Men at det vil koste mange millioner kroner er nok helt sikkert. Det blir et omfattende arbeid. Hallen må tilfredsstille dagens brannkrav og det elektriske anlegget må oppgraderes. Også sanitær- og garderobeanlegget trenger rehabilitering, og vi må også se på gulv og ventilasjon, sier Abrahamsen.

Sopp og mugg

Are Vegusdal

Are Vegusdal i Miljørettet helsevern i Kristiansand kommune.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

Miljørettet helsevern i kommunen har sett på forholdene i hallen og kan konstatere at vedlikeholdsbehovet er stort.

– Det er sopp og mugg i bygget. Vi ser svartsopp-utbrudd som kan tyde på at ventilasjonsanlegget ikke er godt nok.

Det sier ingeniør i Miljørettet helsevern Are Vegusdal til NRK.

– Vi har foreløpig ikke gått grundig inn i saken og kan derfor ikke si om det er helseskadelig å bruke hallen på nåværende tidspunkt. Nå avventer vi den byggtekniske rapporten. Hvis den gjennomgangen viser vannlekkasjer, muggsopp eller andre forhold som kan gi helsemessige ulemper ved bruk av bygget, så må kommuneoverlegen vurdere situasjonen, avslutter Vegusdal.