NRK Meny
Normal

– Bekymret for radioaktivt avfall

Eks-ordfører Svein Arne Jerstad er bekymret for at et mulig giftdeponi i Kvinesdal vil inneholde radioaktivt avfall. Onsdag får politikerne mer informasjon om planene.

Lervik i Kvinesdal

Planene er å bygge fjellhaller til giftdeponi i Lervik.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Norge har et stort behov for nytt deponi for svært giftig avfall, i og med at deponiet i Holmestrand begynner å bli fullt.

Kvinesdal er én av kommunene som kan få et omstridt deponi, dersom politikerne vil. Onsdag blir de orientert av selskapet Lervik Miljø.

Bekymret for radioaktivt avfall

Tidligere ordfører Svein Arne Jerstad ( Ap) er et av kommunestyremedlemmene som er spent på onsdagens informasjonsmøte.

Svein Arne Gjerstad

Svein Arne Jerstad, tidligere ordfører i Kvinesdal og nå representant for Ap i kommunestyret, er skeptisk til planene om et giftdeponi.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Norges geologiske undersøkelse har undersøkt fjellet med tanke på egnethet for lagring. Det som bekymrer meg ekstra er at de har vurdert i forhold til muligheter for radioaktivt avfall. Det synes jeg er en trussel for et lokalmiljø, sier Jerstad til NRK.

Dersom Kvinesdal blir valgt som mottakskommune, er planen å lagre det giftige avfallet i fjellhaller i Lervik i Kvinesdal, ikke langt fra kaiområdet.

Kommunene må ha kapasitet til 10 millioner kubikkmeter med avfall, som for eksempel svovelsyre, aluminium og flygeaske.

Lervik i Kvinesdal

I Lervik i Kvinesdal er det planer om å lage kaianlegg og bygge tunneler i fjellet for å ta farlig giftavfall.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Savnet informasjon

Planene om et av Norges største og farligste giftdeponier blir debattert i lokalaviser og blant lokalbefolkningen i Kvinesdal. Jerstad tror stemningen er laber. Han mener informasjonsmøtet er viktig.

– Det er viktig å få denne informasjon og tidspunktet er sentralt i forhold til interessen i bygda. Det er på høy tid, sier Jerstad.

Kommunestyret avgjør

Ordfører Per Sverre Kvinlaug (KrF) er den som har hatt kontakt med norske myndigheter i saken. Han sier planene om et giftdeponi ikke er avgjort.

Per Sverre Kvinlaug

Ordfører Per Sverre Kvinlaug sier at ingenting er avgjort før politikerne har fått all fakta på bordet.

Foto: Sundsdal, Svein / NRK

– Det er nå prosessen starter. Vi har bedt tiltakshavere komme på kommunestyremøtet og gi den siste informasjonen. Og vi kan stille spørsmål.

– Mange i kommunen tror at saken er banket gjennom, men det er først nå saken begynner. Alle skal få komme til orde, og det er varslet folkemøte. Da kan vi beslutte hva vi vil, sier Kvinlaug.

Ordføreren mener at et deponi kan gi 20 arbeidsplasser i regionen.

– Hva tenker du om debatten og motstanden mot planene?

– Jeg tenker at det er viktig med engasjement i et lokaldemokrati. Hele bildet er viktig før vi sier ja eller nei i Kvinesdal, sier Kvinlaug.