NRK Meny
Normal

Massiv motstand mot avfallsdeponi i Sokndal

Politikere og menige sokndøler frykter forurensning og tap av omrømme dersom farlig avfall skal deponeres i kommunen. Onsdag kveld var det informasjonsmøte om planene for Rekefjord stone sitt steinbrudd.

Avfallsdeponi i Rekefjord

Onsdag kveld var det informasjonsmøte i Sokndal om deponi-planene for Rekefjord stone sitt steinbrudd.

Foto: Andreas Molland / NRK

– Vi har andre planer for Rekefjord i fremtiden. Rekefjord er et veldig stort havneområde, som egentlig har potensial til å bli Norges største havn.

Les også: Nok ei bygd nekter å lagre Norges giftavfall

Det sier Trond Arne Pedersen (KrF), ordfører i Sokndal. Han er klar på at et deponi ikke passer inn i disse planene.

Selskapet Waste West, som Stangeland maskin og Rekefjord Stone står bak, vil etablere et deponi på Rekefjord stone sitt steinbrudd i Rekefjord.

Trond Arne Pedersen, ordfører i Sokndal

Trond Arne Pedersen (KrF), ordfører i Sokndal, er klar på at et deponi ikke passer inn i kommunens planer for Rekefjord.

Foto: Andreas Molland / NRK

– Det er og sånn at vi er bekymret for forurensning. Både den som kommer på kjøl og passerer Siragrunnen, som er et viktig fiske og gytefelt, og den forurensningen som kommer over landeveien, sier Pedersen.

Nei i Telemark

Motstanden mot deponi-planene er massiv i Sokndal. Både blant de femti, seksti fremmøtte på informasjonsmøtet torsdag kveld. og blant mange av de lokale politikere.

Les også: Myndighetene anbefaler avfallsdeponi i Brevik

Les også: Myndighetene anbefaler avfallsdeponi i Brevik

Bakgrunnen er at når det nasjonale deponiet på Langøya i Oslofjorden om få år er fullt, sammenfaller det med at steinbruddet som Rekefjord stone AS driver i Sokndal øst er tomt for stein.

Norcem i Telemark har vært et alternativ, men lokalpolitikerne sa nei.

Godt egnet

Steinbruddet ligger ytterst i Rekefjord, og nå ønsker eierne, sammen med Stangeland maskin å etablere det nye nasjonale giftdeponiet på eiendommen. Deponiet skal gi 15 arbeidsplasser.

Tore Voster, Stangeland maskin

Tore Voster. som er markedssjef i Stangeland maskin, det aktuelle området i Sokndal egner seg svært godt for et deponi av den typen det er snakk om.

Foto: Andreas Molland / NRK

– I Rekefjord vil vi ha uorganisk avfall. Et avfall som er stabilt og kan fylles og behandles før det deponeres.

Det sier Tore Voster som er markedssjef i Stangeland maskin. Selskapet ønsker å utarbeide et planprogram for deponiet. Voster mener det aktuelle området i Sokndal egner seg svært godt for et deponi av den typen det er snakk om.

Les også: Vil legge deponiet til Rekefjord

– Dette har naturgitte kvaliteter på fjellet. Det er utsprengt og ligger under havnivå. Derfor er det bra, mener Voster.

Han trekker og fram at et eventuelt deponi i Rekefjord vil ligge under åpen himmel, og ikke i en fjellhall.

Liv Ingrid Torkelsen

Liv Ingrid Torkelsen var en av dem som hadde møtt fram for å høre mer om planene for Rekefjord. Hun likte ikke det hun fikk høre.

Foto: Andreas Molland / NRK

Omdømme

– Jeg håper ikke det blir noe deponi i Sokndal kommune.

Det sier Liv Ingrid Torkelsen. Hun av en av dem som hadde møtt fram for å høre mer om planene.

– Vi vet ikke konsekvensene av det. Det er farlig avfall. Jeg teker på omdømmet til bygda. Vi har et veldig positivt omdømme, men det blir fort negativt når du hører farlig avfall, mener Torkelsen.