Geocaching og orientering til sjøs

– Det handler om å få flere ut i skjærgården – om å padle på nye måter, sier Lars Verket som har utarbeidet «padlekart 2013». Han vil lokke folk ut på kajakkorientering og geocaching til sjøs.

Lars Verket padler

Lars Verket har utarbeidet padlekartet og lagt ut geocacher i skjærgården.

Foto: NRK

– Har du hørt om kajakkorientering eller geocaching i skjærgården?

Padlekart

Padlekart 2013.

Det er noen av lokkemidlene for å få flere til å oppsøke nye steder ved sjøen. «Padlekart 2013» er et hjelpemiddel. Midt-Agder Friluftsråd, DNT Sør, Kristiansand Feriesenter og padleentusiast Lars Verket står bak utgivelsen av kartet som dekker områder i Kristiansandsskjærgården.

Det plastbelagte kartet viser hvor du kan sette ut kajakken, parkere og finne leir- og rasteplasser. Det viser også tips til padleruter, og det inneholder «OBS-punkter» der en må vise aktsomhet ved spesielle vindretninger.

LES: Dropper kajakkurs på grunn av uvettig båtkjøring

Kajakkorientering

På baksiden av kartet er et forstørret kart av østsiden av Kristiansandsfjorden. Der har Lars Verket tegnet inn blå sirkler som representerer orienteringsposter.

Orientering til sjøs

Padlekartet har avmerket flere orienteringsposter på holmer og skjær.

Foto: Marianne Jakobsen / NRK

– Dette kan bli en barnevennlig familieaktivitet. På de ni postene jeg har satt ut i skjærgården, står det en lapp med en bokstav. Disse danner til sammen et ord, og de som klarer å løse ordgåten, kan vinne en premie. Og du trenger ikke bruke kajakk for å være med på denne skjærgårds-orienteringen. Men båt er nødvendig.

Et lignende opplegg er tidligere lansert i Iveland: på Oggevann.

Padleorientering på Oggevann

Orientering på vann ... Oggevann.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

– Målet er å få enda flere ut i den vakre skjærgården, sier Lars Verket. Selv om det heter «kajakkart» virker det også i andre fartøyer, sier han.

– Hvis dette slår han, blir det ny kajakkorientering neste år. Kanskje en på hver side av Kristiansandsfjorden.

Geocaching for de tekniske

Geocaching til sjøs

Geocaching blir en slags 'tampen brenner' i skjærgården.

Foto: Marianne Jakobsen / NRK

Padlekartet inneholder også en beskrivelse av geocaching. Dette er også en form for orientering. Men her brukes GPS (gjerne en smarttelefon) for å finne postene. Hittil i år er det plassert ut over 20 cacher som kan nås med kajakk i Kristiansand, og det blir stadig flere. Cachene er ikke merket inn på kartet, men du finner informasjon om hvordan du kan finne dem.

Lars Verket

Lars Verket har utarbeidet padlekartet og lagt ut geocacher i skjærgården.

Foto: Lars Verket

Du trenger smarttelefon eller GPS for å dra på geocache-skattejakt. Postene består av små bokser i forskjellige størrelser, og de inneholder en loggbok som signeres. Så registrerer du også på nett at du har funnet cachen. Inne i boksene befinner det seg små overraskelser.

– Geocaching har tatt helt av på verdensbasis, sier Lars Verket.

– For to år siden var det 900.000 geocacher i verden. Nå er det 2,1 millioner. «Alle» slutter seg til denne aktiviteten. Vanlige folk, speidere – til og med barnehager tar med seg nettbrett på jakt etter de spesielle boksene. Dette er en familievennlig aktivitet, sier Lars Verket. – En slags «tampen brenner» med smarttelefon eller nettbrett.

Kulturminner

Geocache-punkter Kristiansand

Geocache-punkter i Kristiansand.

Lars Verket har plassert ut sine geocacher på steder hvor det befinner seg kulturminner. Han har oppsøkt museer for å finne korrekt informasjon om stedene.

– Det det dreier seg om, er å få folk ut på oppdagelsesferd i skjærgården. Kom dere ut! Vi har et fantastisk privilegium i å ha en så vakker skjærgård så tett innpå byen, sier Lars Verket.

Kajakkinstruktør, Lars Verket

Lars Verket inviterer til oppdagelsesferd i skjærgården

Foto: Elisabeth Sandve / NRK