Dropper kajakkurs på grunn av uvettig båtkjøring

Uvettig båtkjøring gjør at kajakkinstruktør, Lars Verket, dropper å holde kurs langs sørlandskysten i juli. Han mener det er for farlig å ta med ferske kajakkpadlere ut på sjøen.

Kajakkinstruktør, Lars Verket

Kajakkinstruktør, Lars Verket, mener det er for farlig å holde kajakkurs langs sørlandskysten i juli. I dropper han derfor juli-kurs.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK

Ikledd en signalfarget lue med tilhørende signalgul jakke, gule årer og en rød kajakk er det lite som tyder på at kajakkinstruktør, Lars Verket, ikke tar sikkerheten på alvor når han skal ut og padle.

Høy fart og alkohol

– Jeg ser kanskje litt teit ut, men denne luen har reddet meg mange ganger for den synes godt. Hvis jeg mener at noen blir for nærgående tar jeg luen av og vifter med den, sier den erfarne kajakkinstruktøren.

Verket holder kurs i padling året rundt langs sørlandskysten, men i år dropper han kurset i juli.

Båter med høy fart kombinert med alkohol, samt uerfarne bårførere gjør at det er uansvarlig å ta med en gruppe ferske padlere på sjøen i juli, mener Verket, som har en rekke eksempeler på nestenulykker og mener at enkelte har for liten forståelse for «de minste» på sjøen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Folk kjører fortere og fortere

Lars Verket, kajakkinstruktør

Lars Verket mener folk kjører fortere på sjøen nå enn tidligere. Kombinert med alkohol kan det utgjøre en fare, spesielt for uerfarne kajakkpadlere, sier han.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK

– Det går an å være langs land, men jeg synes ikke det er noe koselig å være ute og padle i juli. Du får ikke den stillheten og det er mye mer å passe på. Du er mye mer på alerten hele tiden og får ikke konsentrert deg om selve padlingen, sier han.

Les også:

Verket mener at situasjonen med fart og promille på sjøen har blitt verre de siste årene.

– Folk kjører fortere og fortere. Folk var fulle før også, men å være full i fire knop og 40 knop er to forskjellige ting. Jeg opplever at det har blitt mer skummelt, sier han.

Kle deg i signalfarger

Lars Verket

- Kle deg i signalfarger, er rådet fra kajakkinstruktør, Lars Verket.

Foto: Elisabeth Sandve / NRK

Dersom du er erfaren kajakkpadler og våger deg ut på en padletur i juli når det er mye båttrafikk de fleste stedene på sjøen, bør du likevel ta noen forholdsregler, mener Verket.

– Å padle om morgenen og holde seg nært land kan være lurt. Det går som regel bra i juli, men det er litt annerledes enn resten av året, sier han.

Han råder kajakkpadlere til å kle seg i farger som er godt synlige for andre båtførere.

– Gult og rødt er farger som synes godt. Hvis man har farger på årebladene som hele tiden er i bevegelse er det lett for andre å få øye på deg. Sportsutstyr koster litt, men det er verdt det. Det er så mange fine naturopplevelser der ute, sier kajakkentusiasten.

Les også: