Frykter VM-søknaden svekkes

Kristiansand kommune får sterk kritikk for ikke å ha vært til stede under årets sykkel-VM i København.

Thor Hushovd i sykkel-VM 2011

Hushovds punktering ødela vinnersjansene i København. At ikke ikke kommunal og poltisk ledelse Fra Kristiansand var tilstede - kan ha tatt lufta ut av søknaden.

Foto: PETER DEJONG / SCANPIX/Ap

Svein Bergheim

Når Svein Bergheim ikke selger sykler eller forsvarer Norges ære på publikumssiden, jobber han for å skaffe Kristiansand sykkel-VM i 2016.

Foto: Anne Wirsching / NRK
Thor Hushovd, København

Thor Hushovd lykkes ikke helt i København, men han har overfor NRK lovet at han ikke gir opp syklingen før 2016 dersom VM da går på norsk jord.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Kristiansand ønsker VM i 2016, og det er skuffende at kommunen da ikke tok seg bryet med å ta turen til Danmark.

Det mener Svein Bergheim, som jobber med Kristiansands VM-søknad.

– Ja, jeg mener vi burde ha vært der og det har jeg påpekt. Jeg setter spørsmål om lidenskapen er der. Vil Kristiansand virkelig ha et sykkel-VM, spør Bergheim.

Kamp på hjemmebane

To måneder før valget av Norges kandidatby til sykkel-VM i 2016 skal fattes, er sykkel-Norge splittet i sju. Bergen, Drammen, Kristiansand, Lillestrøm/Skedsmo, Sandefjord, Stavanger og Trondheim har alle søkt Norges Cykleforbund om å få arrangere verdensmesterskapet.

Kristiansand har gått høyt på banen i kampen om å sikre seg arrangementet, men glimrer med sitt fravær på oppløpssiden.

Drammen derimot var tungt til stede i København.

– Drammen hadde en stor delegasjon med ordfører og fylkesordfører i København for å få et inntrykk av hva et sykkel-VM er, sier Bergheim.

– Angrer ikke

Kristiansand kommune avviser kritikken om at de ikke var tilstede under sykkel-VM og markedsførte byens kandidatur.

Ifølge kulturdirektør og ansvarlig for Kristiansands VM-søknad, Stein Tore Sorthe, har flere av de norske søkerbyene rettet forepørsel til sykkelforbundet om deltakelse under VM i København.

– Svaret som kom fra forbundet var at det ikke var en del av opplegget og ikke en del av prosessen å være representert i København.

– Jeg angrer ikke på at vi ikke hadde en delegasjon der, sier Sorthe.

Avgjøres i 2013

Hvilken norsk by som blir søkerby for VM i 2016, avgjøres 21. november. Norge er blitt bedt om søke, men først I 2013 skal Det internasjonale sykkelforbundet avgjøre om sykkel-VM returnerer til Norge.

Neste år står nederlandske Limburg som VM-arrangør. Så følger italienske Firenze (2013) og spanske Ponferrada (2014). I 2015 ligger det an til ikke-europeisk arrangør.

Video 92311d5e-c9a0-4e09-a346-693d13796fdf.jpg

Vil ha sykkel-VM i Kristioansand

Svein Tore Sorthe, kulturdirektør i Kristiansand, har siden juni i år fått profesjonell hjelp i søkeprosessen av Svein Bergheim. Den gang uttalte Bergheim at Kristiansand hadde 50 prosent sjanse for lykkes. (se video)