– VM-sjansene er styrket

Sørlandsparken Grand Prix har styrket Kristiansands sjanser til å få sykkel-VM i 2016, mener tidligere proffsyklist og NRK-ekspert Dag Erik Pedersen.

Philippe Gilbert vant Sørlandsparken Grand Prix foran Fabian Cancellara og Thor Hushovd

Thor Hushovd måtte ta til takke med en tredjeplass i Sørlandsparken Grand Prix forrige uke. Philippe Gilbert (i midten) og Fabian Cancellara, to av verdens beste syklister, hadde tatt turen til Sørlandet og ble for sterke for hjemmehåpet.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Pedersen mener Kristiansand nå har bevist at regionen elsker sykkelsport og klarer å lage folkefest.

– Legges merke til

Dag Erik Pedersen er programleder for Mesternes Mester

Dag Erik Pedersen har god tro på at sykkelsportens mester blir kåret i Kristiansand i 2016. (Arkivfoto)

Foto: Marius Arnesen / NRK

Sørlandsparken Grand Prix ble en suksess, da godt over 50.000 tilskuere var til stede for å se verdens beste ryttere.

– Jeg tror Sørlandsparken Grand Prix var veldig viktig for VM-søknaden. De (sørlendingene, journ. anm.) viser at de elsker sykkelsporten. Det vil bli lagt merke til i det internasjonale sykkelforbundet, mener Pedersen.

Store norske VM-sjanser

Rittet ble arrangert nøyaktig en måned før fristen for å søke om sykkel-VM i 2016 går ut.

Det internasjonale sykkelforbundet UCI har bedt Norges Cykleforbund om å søke verdensmesterskapet, og Kristiansand slåss med Stavanger, Bergen, Trondheim, Lillestrøm, Sandefjord og Drammen om å få Norges kandidatur.

– Når Sørlandsparken trekker så mange tusen mennesker og lager folkefest, når Thor Hushovd kommer tilbake som den store helten fa Tour de France sammen med Edvald Boasson Hagen, så vil det bli lagt merke til, sier den tidligere syklisten.

Støtte fra arrangøren

Erik Tandberg i Nordspons, som arrangerte folkefesten i Sørlandsparken sammen med Sørlandssenteret, mener også at VM-sjansene er styrket.

– At det har styrket muligheten og drømmen om VM i Kristiansand kan jeg stå i ryggen til Dag Erik på, sier Tandberg til NRK.no.

– Først og fremst så må jeg si det kommersielle har en stor betydning. Folket på Sørlandet viste at dette er noe de liker, istemmer Tandberg.

Video 70b30332-be00-4e0f-af0e-ce56f343546e.jpg

VIDEO: Thor Hushovd ble nummer tre i Sørlandsparken. Nå ser Grimstad-syklisten frem til sykkel-VM i Danmark i september, der han mener han har gode muligheter til å forsvare verdensmestertrøya.

Tror næringslivet ble imponert

Tandberg mener også at det finansielle grunnlaget er styrket.

– For det andre har næringslivet vist at det interesserer seg for sykkelsport og ser at brandingen og markedsføringen gjennom denne kanalen er effektfull. Her fikk de bevist at de fikk mye omtale og mye presse, sier Tandberg, og minner næringslivet om at markedsføringen ved et eventuelt VM vil bli mye større enn ved Sørlandsparken Grand Prix.

Stolt Hushovd

Feltet i Sørlandsparken Grand Prix i forrige uke var fullt av internasjonale sykkelstjerner, som belgieren Philippe Gilbert, sveitseren Fabian Cancellara og italieneren Alessandro Petacchi.

I etterkant var Thor Hushovd stolt av å ha vist Sørlandet på denne måten til verdensstjernene.

– Det er lokalt, det er hjemstedet og det er Sørlandet. Det synes jeg er gøy og stort. Jeg er stolt over å ta de med hit når Norge viser seg på denne måten, sa Hushovd til NRK etter løpet.

– Viktig at rytterne er fornøyd

Også responsen fra rytterne selv er viktig, mener Dag Erik Pedersen.

For sykkelstjernene snakker sammen, og hva de har å si har også mye å si for valget av en VM-by.

– Når rytterne kommer tilbake til Europa, enten de heter Cancellara eller Gilbert, eller Hushovd for den saks skyld, så vil det være positiv omtale om at dette var et kjemperitt og en utrolig publikumsoppslutning, sier Pedersen.

Eksplosiv norsk sykkelinteresse

Nordmenn har for alvor fått opp øynene for sykkelsporten de siste årene, og Pedersen mener moderlandet nå ikke står noe tilbake for andre europeiske land når det gjelder sykkel-engasjement.

– Det er ikke noe mindre publikumsoppslutning på denne type arrangementer enn det er ute i Europa. Sykkelsporten er nå så stor i Norge at den er fullt på høyde publikumsmessig som det den er ute i Europa, sier Pedersen.