Overmoden for sykkel-VM

Til helgen er det sykkel-VM i København. Det er forventet horder med norske supportere. Den kanskje mest ivrige av dem alle driver til daglig sykkelbutikk i Kristiansand.

Video Klar for sykkel-VM

VIDEO: Slik skal Svein Bergheim heie de norske syklistene frem til VM-suksess, og samtidig sjarmere det danske folk i senk.

Bare dager før det skal avgjøres om Thor Hushovd eller Edvald Boasson Hagen klarer å beholde regnbuetrøya i norsk eie, er Svein Bergheim usedvanlig oppstemt og sikker på norsk seier.

Klar for høstens høydepunkt

VM-trøye

Supportereffektene er mange og kreative.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Kurt Asle, Edvald og Thor Hushovd. Det kan ikke bli bedre, sier Bergheim, som er overbevist om at sistnevnte klarer å forsvare VM-tittelen.

Til helgen skal Bergheim sette København på hodet, iført vikinghjelm og med klær dekorert av norske flagg.

– Kjerringa er ikke så veldig glad for det, må han erkjenne.

– Men ungene synes det er kult å ha en pappa som er "gæærn". Jeg er ennå ikke femti år vettu, så da kan du dra strikken litt ut, mener 49-åringen, som selv var en habil syklist da han var enda lenger unna femti.

Heier ikke på Sverige

Bergheim vil ikke begeistres over svensk suksess i Danmark.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Alt for Norge (og spesielt Kristiansand)

Det er ikke bare når det skal sykles at Bergheim er patriotisk.

Under VM i kollen i vinter lagde han stor ståhei rundt løypene da han rigget til en gedigen vikingleir ved løypa.

Når Bergheim ikke selger sykler eller forsvarer Norges ære på publikumssiden, jobber han for å skaffe Kristiansand sykkel-VM i 2016.

Thor Hushovd har tidligere lovet at han fortsetter til 2016 dersom Norge får sykkel-VM det året.

Drømmer om Hushovd-triumf på hjemmebane

UCI har gitt indikasjoner på at Norge er høyaktuell til å få mesterskapet og sju norske byer kniver om å bli norsk søker.

– Tenk på opplevelsen av å se Thor over Bjørndalssletta med henda over hodet som verdensmester for tredje gang - for han blir verdensmester i Køben, det ville vært stort, sier Bergheim.

Men i første omgang må Hushovd altså ned å beholde VM-trøya i København til helgen, der landeveisrittet går av stabelen på NRK søndag.