Frykter oljenæringen ikke vil klare å reise seg

Oljenæringen på Sørlandet raseres for kompetanse, og bedriftene vil ikke stå klare når markedet snur. Det frykter Node-klyngen, som er skuffet over at det ikke kom øremerkede midler i revidert nasjonalbudsjett.

Anne-Grete Ellingsen

Node-leder Anne-Grete Ellingsen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Dette er alvorlig, og det er et signal fra regjeringen om at vi fortsatt skal dreneres, sier leder av klyngesamarbeidet Node, Anne-Grete Ellingsen.

Onsdag la regjeringen frem revidert nasjonalbudsjett. Det er ingen øremerkede midler til å beholde kompetanse og kapasitet i kriserammede oljebedrifter, ifølge Ellingsen.

Node-lederen er overrasket:

– Vi har hatt masse møter med regjeringen der bedriftene har gitt uttrykk for at de nå må avgi kompetanse, og at de trenger målrettede tiltak.

– Spiser på grunnfjellet

Oljenæringen trenger tiltak som bidrar til at folk forblir i jobbene, slik at bedriftene ikke står ribbet når markedet snur om ett eller to år, sier hun.

De to første kuttrundene i bransjen var for å tilpasse kapasiteten, men nå er bedriftene i ferd med å regi fra seg for mye, sier Ellingsen:

– Nå spiser vi på grunnfjellet vårt. Det er kompetanse vi har brukt mange år på å bygge opp.

Hun frykter Sørlandet ikke lenger vil være konkurransedyktige på et felt de har vært verdensledende.

Nytter lite å lage veier

Sør- og Vestlandet får generelle overføringer på 900 millioner til tiltak mot ledighet.

Av dette er 250 millioner kroner tiltak til vedlikehold av kommunale veier, bygg- og anlegg på Sør- og Vestlandet.

Det hjelper lite for en oljebedrift som er i ferd med å miste konkurranseevnen at regjeringen gir penger til veiarbeid, mener Ellingsen.

Ingunn Foss

Stortingsrepresentant for Vest-Agder Høyre Ingunn Foss.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Det viktigste er å omstille seg i forhold til at mye av det som har gått ned, aldri kommer opp igjen. Det gjelder å skape nye, bærekraftige arbeidsplasser, sier stortingsrepresentant for Høyre, Ingunn Foss.

Det er nok ingen som tror at nivået skal opp igjen slik det var i 2014, så da er det så viktig å snu fokuset mot omstilling, sier Foss.

Gründerne vinner

Ellingsen sier de hadde ønsket seg penger til klyngeprosjekter. Der skulle bedriftene gå inn med timer, og regjeringen med midler. En måte å «trå vannet» mens man venter på at vinden skal snu.

– Det er et paradoks at regjeringen gir 500 millioner til gründere, mens når de satser på omstilling hos oss er det 50 millioner til et forskningsprosjekt, og 20 millioner til ikke-øremerkede bedriftstiltak.

Foss mener derimot prioriteringen er riktig:

– Regjeringen har satt inn støtet når det gjelder omstilling. Men det er klart man skjønner at det er viktig å beholde kritisk kjernekompetanse i en bedrift.

Nå vil Node-lederen forsøke å få samarbeidspartiene på Stortinget til å skaffe mer penger før budsjettet endelig vedtas.