NRK Meny
Normal

Deler kunnskap om roboter

Industribedrifter på Sørlandet starter nå et omfattende samarbeid for å lære mer om bruk av roboter. Målet er å bli verdensledende på området.

Industribedrifter på Sørlandet starter nå et omfattende samarbeid for å lære mer om bruk av roboter. Målet er å bli verdensledende på området.

Ledere fra sørlandske industriklynger går sammen for å dele erfaringer om roboter.

Å ta i bruk roboter vil gjøre produksjonen mer effektiv og miljøvennlig.

– Dette er en trend og noe som hele verden jobber med nå. Her på Agder har vi unike muligheter fordi vi har store prosessindustribedrifter som allerede er i gang med dette, sier daglig leder i Eyde-klyngen, Helene Falch Fladmark.

Hun mener samarbeid på dette området, vil være med på å gjøre bedriftene mer konkurransedyktige.

Mer effektivt og miljøvennlig

På Nøsted kjetting i Mandal har de allerede sett effekten av å la en robot gjøre en del av jobben.

Hans Svindland

Utviklingssjef i Nøsted kjetting, Hans Svindland.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

– Ved å produsere på denne måten, slipper vi ganske mange trinn i produksjonsprosessen. I tillegg sparer vi 50 prosent energi, sier utviklingssjef i Nøsted kjetting, Hans Svindland.

Han ser at roboter gir mange nye muligheter for bedriften. På sikt vil det kanskje bli aktuelt å gjenoppta produksjonsoppgaver som nå er satt bort til underleverandører.

Mer konkurransedyktig

Målet for samarbeidet er å klare å konkurrere med ledende bedrifter.

– Det er en konkurranse hver eneste dag med bedrifter fra hele verden, ikke bare Kina, sier prosjektleder for Future Robotics, Søren Kragholm.

Da er det viktig å få ned utgiftene.

– Vi har høye arbeidskostnader. Ved å kombinere høyt utdanningsnivå med en slik type teknologi, kan vi beholde konkurransekraften vår mot for eksempel Kina, sier daglig leder i GCE NODE, Anne-Grete Ellingsen.

Robotbruken blant bedrifter på Sørlandet er kartlagt av Agderforskning.