Frykter nyfødte kan dø på grunn av nedleggelse

Nybakte foreldre er redde for at akutt syke nyfødte kan dø på grunn av nedleggelsen av nyfødtklinikken på sykehuset i Arendal.

Først om engasjementet rundt nyfødtposten i Arendal. På sosiale medier mobiliseres det nå til kamp mot nedleggelsen, og det de frykter blir et dårligere fødetilbud.

Da Beathe Hodne Manger og Andre Joakimsens sønn Neo kom til verden for fire uker siden, fikk han en uventet start på livet.

Neo fikk misfarget fostervann i lungene og måtte rett til nyfødtposten på sykehuset i Arendal. I forkant av fødselen så alt uproblematisk ut.

– Han ble raskt dårligere i pusten og ble blå, sier Beathe Hodne Manger om de dramatiske timene etter fødselen.

Nå er foreldrene redde for at nedleggelsen av nyfødtposten vil ramme andre barn som uten forvarsel får akutte problemer.

– De kan aldri ta høyde for det uforutsette. Mye kan skje. Man vet aldri, sier Andre Joakimsen.

Mener nedleggelse er kynisk

Andre Joakimsen og Beathe Hodne Manger med Neo (4 uker

Andre Joakimsen og Beathe Hodne Manger med sin fire uker gamle sønn, Neo.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

Denne uken ble det klart at nyfødtposten ved sykehuset i Arendal legges ned. Argumentet for nedleggelsen er at tilbudet ikke er forsvarlig.

Ifølge Agderposten skal også en ny plan for å ivareta sikkerheten uten nyfødtposten være klar innen 10. mai, men det er likevel ikke nok til å ta vekk bekymringen for foreldrene til Neo.

– Når et akutt sykt barn må flyttes vil det en gang føre til at noe går galt og at barn dør. Det synes jeg er ganske kynisk, sier moren.

Foreldrene til Neo er glad de rakk å føde mens det fortsatt var nyfødtpost, men er spente på hvordan fremtiden blir med tanke på flere barn. De er ikke alene.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Rundt 3000 mennesker har signert et opprop på Facebook som ble startet i går, til støtte for nyfødtposten i Arendal.

Massiv motstand mot nedleggelse

Rundt 3000 mennesker har signert et opprop på Facebook som ble startet i onsdag, til støtte for nyfødtposten ved sykehuset i Aust-Agder.

Det er enhetslederen ved føde- og barselavdelingen ved sykehuset, Tove Andreassen som startet oppropet på nettstedet. Hun er glad for at mange støtter dem.

– Jeg opprettet gruppen i affekt. Jeg var sint fordi vi føler oss urettferdig behandlet i Arendal, sier Andreassen som mener vedtaket om omgjøres.

NRK har vært i kontakt med sykehusledelsen, men ingen vil gi noen ytterligere kommentarer. Ledelsen står fast ved at det er og skal være trygt å føde i Arendal.