NRK Meny
Normal

Frykter barnehagedom svekker dine rettigheter

Forbrukerrådet frykter forbrukernes rettigheter vil bli svekket, dersom en dom fra Aust-Agder tingrett blir stående.

Forbrukerrådet

Forbrukerrådet synes saken til Grimstad-foreldrene er så viktig at de yter rettshjelp. Her representert ved Eirik Nyberg og Randi Flesland.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Et foreldrepar i Grimstad mente dattera fikk for dårlig språklig oppfølging i barnehagen i forhold til hva hun var lovet. De valgte derfor å stoppe betalinga for barnehageplassen.

Saken gikk til Aust-Agder tingrett, som i en dom slår fast at den pedagogiske oppfølginga av jenta faktisk var for dårlig.

Men dommen sier videre at mangler ved barnehagetjenester ikke kan gi rett til heving eller prisavslag.

Randi Flesland

Direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland.

Foto: Elise Holdal / NRK

Begrunnelsen er at tjenesten ikke kan leveres tilbake, at det ikke er mulig å beregne hva mangelen er verdt og at offentlig støtte gjør at barnehageplassen til jenta uansett er verdt mer enn foreldrebetalinga.

Disse begrunnelsene reagerer Forbrukerrådet kraftig på.

– Forbrukerrådet mener dommen er forbrukerfiendlig, for den tar et prinsippielt standpunkt som Forbrukerrådet mener er feil, sier direktør i Forbrukerrådet, Randi Flesland.

Lavere krav med offentlig støtte?

– Dersom vi kjøper noe som får offentlig støtte, skal vi ikke være rettsløse av den grunn. Vi mener at vi må ha et prisavslag dersom tjenesten ikke er god nok eller produktet ikke er godt nok.

Flesland spør retorisk om man ikke skal kunne stille kvalitetskrav til en kartong med melk, ettersom melk er laget med offentlig støtte. Hun spør også om man som forbruker ikke lenger skal ha rett på prisavslag dersom toget er forsinket eller innstilt, ettersom NSB får offentlig støtte.

– Hva er forkjellen på dette og en barnehagetjeneste? Dette er det prinsippielle spørsmålet som vi er veldig opptatt av at lagmannsretten avklarer. Derfor er Forbrukerrådet rettshjelper på denne saken, sier Flesland.

Lite beløp

Barnehageeieren har ingen kommentar til at saken går til lagmannsretten, ut over at barnehagen har vunnet fram både i forliksrådet og i tingretten.

Barnehageeieren sier at det her er snakk om et svært lite beløp - rundt 12 000 kroner - og at han ikke har sett noen grunn til å hyre advokat.

Men Forbrukerrådet har flere jurister på saken. For dersom dommen blir stående, kan det bety at man som forbruker står langt svakere om man opplever feil ved en rekke tjenester og produkter.

Viktig for alle foreldre

Familiens advokat Lars F. Hvalgård-Bakke sier familien anker saken til lagmannsretten fordi de mener dette er en prinisppsak som er viktig for alle foreldre.

De mener man som foreldre bør kunne kreve avslag dersom man ikke får den tjenesten man skal ha, hvis ikke vil det kunne bli for enkelt for en barnehage å fire på kvaliteten.

– Jeg tror det ikke er rettspraksis på dette fordi det er dyrt for foreldre å gå til sak for relativt beskjedne beløp. For foreldrene er ikke pengene her det viktigste, men å slå fast at foreldre har denne rettigheten, sier Hvalgård-Bakke.