Hopp til innhold

Nå blir det billigere å ringe på ferie

I 2017 skal det bli forbudt med roamingavgifter innad i EU og EØS. Det betyr at du slipper sjokkregningen etter utenlandsturen, noe mobilselskapene til nå har tjent fett på.

Telefon

BILLIGERE SNART: I 2017 blir det ulovlig for teleselskap som Telenor å ta betalt for roamingtilbudet i utlandet.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Fra juni 2017 skal det bli mulig å ringe, surfe og tekste til norske priser i hele EU.

Men Forbrukerrådet i Norge er ikke helt fornøyd med vedtaket.

Finn Myrstad

Finn Myrstad er fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet. Han håper vedtaket vil føre til at teleselskapene kutter de unødvendige avgiftene også utenfor EU.

Foto: Kjell Håkon Larsen

– Det er supert, men vedtaket har mange unntak. Vi håper det blir samme priser i Norge som når du er på ferie, men dette avhenger også av andre reformer som enda ikke er vedtatt, sier Finn Myrstad i Forbrukerrådet.

At det blir billigere å bruke mobilen i utlandet, er han derimot sikker på. Men også Monique Goyens, direktør for Den europeiske forbrukerorganisasjonen, er skeptisk til at reglene kan bli implementert på så kort tid.

– Å kutte alle avgifter på roaming i Europa, avhenger av en stor reform i telemarkedet. Dette er en massiv oppgave, sier Goyens til i en pressemelding.

Bakgrunnen til forbudet er at Europaparlamentet tirsdag vedtok et forbud mot roamingavgifter innad i EU-land. Siden Norge er medlem av EØS, vil reglene gjelde for oss også.

Allerede fra april neste år skal det bli billigere å bruke mobilen i andre EU- og EØS-land.

Telenor sier de allerede har kuttet prisene mye

Da NRK ringte Telenor tirsdag ettermiddag, hadde de ikke rukket å sette seg inn i hele vedtaket.

– Hvordan prisene blir i 2017 kan vi ikke si enda, dette kommer an på avtalene våre, sier informasjonssjef Tormod Sandstø i Telenor.

Sandstø i Telenor sier de synes det er positivt at EU har kommet til en enighet.

– Vi har vært positive til dette. Vi har også kuttet prisene våre i EU mye i sommer, sier Sandstø.

TeliaSonera, som eier NetCom, Chess, MyCall og OneCall, sier de også er fornøyd med at det ble et vedtak.

– Vi ønsker å forenkle mobilbruken for våre kunder, og er derfor støtter vi beslutningen, sier kommunikasjonsdirektør Henning Lunde.

Men han sier han ikke kan si om avtalen er positiv eller negativ for selskapet enda.

– Vi ser frem i mot at EU bringer mer klarhet i hva dette vil bety for prisene i grossistmarkedet som EU nå vil se nærmere på, altså der vi leier nettilgang i utlandet. Hvorvidt dette er i havn innen 2017 avhenger av andre reformer, sier Lunde.

Teleselskapene tjener fett på avgiften

«Roaming» er det som gjør at du får nettverk og internett også når du er utenfor rekkevidden til teleselskapet ditt. Dette innebærer at teleselskapet må ha en avtale med et annet teleselskap i landet du er i, noe selskapene har tatt mye betalt for.

Forrige uke skrev Aftenposten om at norske teleselskaper har tjent 600 millioner kroner på roamingavgiften bare første halvår 2015.

Tall fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) viser at kostnadene mobiloperatørene må betale for å holde disse avtalene, kun utgjør 30 prosent av det de norske mobilkundene betaler for tilbudet.

Resten, 70 prosent, går altså rett i lomma på selskaper som Telenor og NetCom.

Dette reagerte forbrukerorganisasjoner i seks EU-land på, og startet en kampanje mot urimelige priser og avgifter på reise. Kampanjen har resultert i tirsdagens avstemming.

– Folk vil bruke mobilen mer på ferie når bruken blir billigere, dette tjener selskapene på. Derfor vil dette være en vinn-vinn situasjon for både brukerne og selskapene, sier Myrstad.

dame skravler

FERIEBRUK: Tidligere har mobilbruk i utlandet vært forbundet med store telefonregninger.

Foto: colourbox.com

AKTUELT NÅ