Fornøyd klimaminister åpnet to nye nasjonalparker

Søndag åpnet klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) to nye nasjonalparker, Raet i Aust-Agder og Jomfruland i Kragerø.

Åpning av Raet nasjonalpark

Hundrevis av folk møtte opp i solsteiken på Tromøy utenfor Arendal for å få med seg åpningen av Raet Nasjonalpark søndag ettermiddag.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Vidar Helgesen åpnet Jomfruland nasjonalpark

klima- og miljøminister Vidar Helgesen sier at åpningen av de to nasjonalparkene har ført til en fordobling av maritime nasjonalparker i Norge.

Foto: Robert Hansen / NRK

– Dette er en gledens dag. I dag skjer det en fordobling av maritime nasjonalparker i Norge og det er viktig. Både for naturen og verdiskapningen, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen til NTB.

Søndag deltok han på åpningen av to nasjonalparker. En av dem er Raet nasjonalpark, En park som strekker seg langs kysten av Tvedestrand, Arendal og Grimstad. Mesteparten av området ligger under vann.

– Norge er en havnasjon. Havet er nå truet av både plast, annen forurensing og klimaendringer, og det er derfor viktig å ta vare på større helhetlige områder der økosystemene kan fungere, sier Helgesen.

Raet, Tromøya

Raet nasjonalpark representerer en stor del av det kystnaturen langs Skagerrak-kysten har å by på. Israndsavsetningene fra siste istid preger området med blant annet strandvoller og lange rullestein strender slik som her på Tromøya i Arendal kommune.

Foto: Øystein Paulsen / Privat

Stort oppmøte

Flere hundre møtte opp til åpningen av Raet Nasjonalpark. Klima- og miljøministeren sier det er en gledens dag.

– Det har vært utrolig god stemning i hele dag. Masse taler og musikk, her er det fest! Det er gledelig å se da det ligger et godt samarbeid mellom lokalbefolkningen, kommunene og myndighetene bak disse åpningene, sier Helgesen.

Kulturhistorien i nasjonalparken er preget av kontakten med havet. Her finnes hele fire fredede fyr. En av dem er Torungen fyr utenfor Arendal. fyrforvalter Knut Mørland ved Torungen fyr var til stede under åpningen.

– Det er en fantastisk dag for oss som bor her og våre etterkommere, sier han.

Torungen fyr

Torungen fyr utenfor Arendal er en del av Raet nasjonalpark.

Foto: Erik Wiig-Andersen / NRK

Raet er den første nasjonalparken som er opprettet i Agder-fylkene og består av 607 kvadratkilometer med kyst og hav.