Hopp til innhold

Foreldelsesfristen blir fjernet: – Nå kan ikke overgripere slippe unna

Stortinget har vedtatt å oppheve foreldelsesfristen i straffesaker som gjelder incest, voldtekt og drap. For Wibekke Adele Grønlund fra Arendal ble det en svært spesiell dag.

Foreldelsesfristen fjernes, Stortinget

Overgrepsoffer Wibekke Adele Grønlund fra Arendal er glad for at foreldelsesfristen blir fjernet. Her med Krfs Kjell Ingolf Robstad.

Wibekke Adele Grønlund og Annett Berntsberg Eck

Wibekke Adele Grønlund her sammen med Annett Berntsberg Eck. De har begge blitt utsatt for overgrep. Her fra besøket på Stortinget like før jul.

Foto: Per-Kåre Sandbakk/NRK
Wibekke Adele Grønlund i møte med Åse Michaelsen.

Wibekke Adele Grønlund fra Arendal var en av sju kvinner som møtte stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) på Stortinget i november.

Foto: Per-Kåre Sandbakk

– Dette har en stor betydning for mange, men nå er det viktig å satse på forebygging, slik at overgrep mot barn ikke skjer, sier Grønlund til NRK.

Forrige uke vedtok en enstemmig justiskomite at foreldelsesfristen for drap og seksuelle overgrep skal fjernes.

Målet er at det skal bli vanskeligere å slippe unna de mest alvorlige forbrytelsene.

Torsdag behandlet Stortinget saken. Der ble det vedtatt å oppheve foreldelsesfristen, og lovendringen vil tre i kraft fra 1. juli.

Overgrep fra fireårsalderen

Wibekke Adele Grønlund fra Arendal ble selv utsatt for overgrep i mange år. Overgriperen hadde en familiær tilknytning til Grønlund, og det startet da hun var fire år gammel.

Hun anmeldte saken da hun var voksen, men da var saken foreldet.

– Det er vondt fordi en fremdeles er redd for at han kan forgripe seg på barn der ute, forteller Grønlund på veg inn i stortingsbygningen torsdag.

Torsdag var hun i nasjonalforsamlingen for å følge behandlingen i Stortinget sammen med flere andre overgrepsofre, og hun kaller lovendringen en seier.

Grønlund møtte i etterkant justisministeren for å diskutere videre fremdrift.

Wibekke Adele Grønlund

I november var Wibekke Adele Grønlund på Stortinget der hun møtte Åse Michaelsen (Frp) for å snakke om en ny, nasjonal kompetansegruppe som skal hjelpe andre som er utsatt for overgrep. (Arkivfoto).

Foto: Per Kåre Sandbakk

– Kan aldri slippe unna

Det var KrF som fremmet forslaget som trolig får stor betydning for overgrepsofre.

– Det vil bety at alvorlige overgrep som drap og seksuelle overgrep aldri vil bli foreldet, og overgripere kan aldri slippe unna, sier stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Wibekke Adele Grønlund fra Arendal er en av sju kvinner i en egen kompetansegruppe som skal hjelpe andre som er utsatt for overgrep.

De er glade for at foreldelsesfristen nå fjernes, men er også bekymret for at politiet ikke har ressurser nok til å håndtere alle sakene som nå vil komme.

– Herlig og på tide

Stortingsrepresentant Åse Michaelsen fra Fremskrittspartiet i Vest-Agder, har selv tatt initiativ til kompetansegruppa, og er glad for at foreldelsesfristen endelig er fjernet.

– Det er herlig og på tide og bare et av flere forslag som kommer fra denne gruppen for å gjøre situasjonen langt bedre for ofrene, sier Michaelsen.

Åse Michaelsen

– Herlig at overgrepssaker ikke lengre kan foreldes, mener Åse Michaelsen fra Frp.

Foto: Håkon Eliassen / NRK