NRK Meny
Normal

Fødeavdelinga i fare

Det fødes ikke nok barn på sykehuset og nå kan fødeavdelinga bli fødestue.

Fødeavdeling

Miriam Nikolaisen, med sin nyfødte sønn Vegar på armen, mener tilbudet til fødene er fantastisk på sykehuset i Flekkefjord.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Fødeavdelinga i Flekkefjord står igjen i fare. Helsetilsynet mener at små fødeavdelinger gir falsk trygghet, og går inn for at avdelinger med færre enn 500 fødsler i året blir nedgradert til fødestuer.

- Jeg synes det er dumt om de finner på å legge ned. Dette er et stort område med mange mødre og det er et fantastisk tilbud de har her i Flekkefjord. Jeg anbefaler alle i distriktet å reise hit, sier Miriam Nikolaisen, med sin nyfødte sønn Vegar på armen.

Fødes ikke mange nok

I februar skrev avisa Agder at sykehuset i Flekkefjord vil tape penger på å gjøre fødeavdelinga om til fødestue. Sykehusets egne tall viste at sykehuset taper 7,6 millioner kroner i inntekter ved å legge ned fødeavdelinga, ifølge avisa Agder.

Leif Halvorsen

Avdelingsleder ved Sørlandet sykehus i Flekkefjord, Leif Halvorsen, mener sykehusets fødeavdeling oppfyller kriteriene.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Men nå brygger det opp til ny usikkerhet om fødeavdelinga. 404 barn ble født i Flekkefjord i fjor. Fødselstallene øker, men ikke nok. Helsetilsynet ønsker å omgjøre alle fødeavdelinger med færre enn 500 fødsler til fødestuer.

- Jeg anser ikke fødestue som en forbedring for en liten fødeavdeling som fungerer godt og som oppfyller de krav som stilles. Slik vi er bemannet og utstyrt i Flekkefjord, synes jeg vi oppfyller de kriteriene man kritiserer små fødeavdelinger for ikke å oppfylle, sier avdelingsleder ved Sørlandet sykehus i Flekkefjord, Leif Halvorsen.

Gir ikke opp

Sykehuset mener tilbudet til innbyggerne blir dårligere med bare en fødestue. Truslene om stengte dører på fødeavdelingen sliter, men i Flekkefjord har de ikke gitt opp håpet.

Fødeavdeling

Fødeavdelinga ved Sørlandet sykehus i Flekkefjord kan bli lagt ned fordi det fødes for få babyer her.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

- Vi har i grunnen vent oss til at sånn er det. Vi regner med at de som har et mer overordnet syn på det - som politikerne bør ha - de greier å skille det vesentlige fra det uvesentlige, sier Halvorsen.

- Jeg synes det er for galt om de legger ned fødeavdelinga. De burde heller la sykehuset få fred. Jeg har det i alle fall utrolig greit her, sier Mariann Skurve Moreno, som nettopp har født.