Fjerner klovnekostymer fra butikker

Leketøyskjeden Leif Skalleberg AS har sett seg lei på at klovnekostymer misbrukes til å skremme. Nå fjernes produktene fra butikkene.

Klovner med kniv som truer andre er et nytt fenomen, også på Sørlandet. Politiet ser alvorlig på disse hendelsene. Slike trusler kan straffes med fengsel på inntil tre år.

Det blir gjort på grunn av gjentatte episoder der personer utkledd som klovner, har skremt barn og unge.

Slik oppførsel har daglig leder i leketøyskjeden med kontor i Grimstad, Torbjørn Skalleberg, ikke noe til overs for.

– Jeg synes det er forferdelig trist at folk spekulerer i dette. De bruker noe som i utgangspunktet skal være gøy, til å skremme både barn og andre, sier han.

Leketøyskjeden Leif Skalleberg har tre butikker på Sørlandet. I tillegg står de bak nettbutikken Lekekassen.no.

Fjerner klovnekostymer

Nå fjernes klovnekostymer fra både fysiske butikker og fra nettbutikken.

– Vi har fjernet klovnedrakter for voksne. Dette er drakter som skulle brukes til uskyldig moro. Når slike drakter misbrukes, er det klart at vi må fjerne dem, sier han.

Klovner med kniv som truer andre er et nytt fenomen som har bredt om seg den siste tiden. Onsdag fikk en skolegutt på vei hjem fra Borkedalen skole i Lillesand, et skremmende møte med en person kledd som klovn. En tobarnsfar i Kristiansand ble så forbannet etter å ha blitt skremt av to klovner, at han jaget dem til skogs.

– Kan være straffbart

Politiet på Agder liker det slett ikke.

– Politiet ser alvorlig på dette fordi det er snakk om handlinger som skaper utrygghet og redsel hos barn og ungdom, sier politijurist i Agder politidistrikt, Geir Magne Søfteland.

Søfteland

Politijurist i Agder politidistrikt, Geir Magne Søfteland.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Ifølge ham, kan slike handlinger resultere i fengselsstraff på inntil tre år.

– Vi har bestemmelser i straffeloven som omhandler plagsom og skremmende adferd. Vi har bestemmelser som går på trusler. Tilfeller der det i tillegg blir brukt kniv eller våpen, er spesielt alvorlige. Det vil kunne gå under bestemmelsene om trusler, som har en strafferamme på fengsel i inntil tre år, sier Søfteland.

– Ikke aktuelt å ta inn slike produkter

NRK har også vært i kontakt med leketøyskjedene «Toys R us» og «Ringo». Ingen av disse har klovneutstyr i sine butikker.

Administrerer direktør i Ringo, Gro Svendsen, sier hun ikke har noen planer om å ta inn klovneustyr heller.

– Jeg synes det er moro å kle seg ut og alt rundt Halloween, men dette er absolutt ikke gøy i det hele tatt. Jeg synes det er forferdelig og makabert, sier hun.

Svendsen sier videre at Ringo ikke har hatt klovneutstyr i butikkene på lenge og at det nå i hvert fall ikke blir aktuelt.

For leketøyskjeden Leif Skalleberg er det ifølge daglig leder, helt uproblematisk å fjerne klovneutstyret.

Torbjørn Skalleberg

Daglig leder i leketøyskjeden Leif Skalleberg AS, Torbjørn Skalleberg, synes det er trist at drakter som er ment for moro, blir brukt til å skremme.

Foto: Odd Rømteland / NRK