Finner Ibsen under presenning

Omfattende renovering til tross, omvisningene i Ibsenhuset går som normalt. – Noen er interessert i restaurering, andre er interessert i Ibsen, sier guiden.

Ibsenhuset Grimstad

Ibsenhuset er et verdifullt kulturminne i Grimstad.

Foto: Leif Dalen / NRK

Ibsenhuset i Grimstad gjennomgår sin mest omfattende renovering noensinne. Mens arbeidet pågår er det 99 år gamle museet stengt og skjult i plast.

Siden det må holde stengt i sommer fant ledelsen ut at de ville gi folk et alternativt tilbud.

Ser huset i en spesiell fase

– Vi har en midlertidig utstilling i det gamle posthuset, samtidig som de får en egen vandring i Ibsens Grimstad. Da får besøkende se huset i en veldig spesiell fase, ler Anita Estensen, daglig leder ved Grimstad Bys Museer.

Anita Estensen

Anita Estensen er daglig leder i Grimstad Bys museer og står her utenfor et innpakket Ibsenmuseum

Foto: Miriam Grov / NRK

Hun står utenfor det gamle museet, hvor forfatter Henrik Ibsen jobbet som apotekerlærling på midten av 1800-tallet. I nesten ett år har huset vært dekket av heldekkende presenning.

– Mange ble så nysgjerrige at de klorte hull i presenningen, og da skal de heller få lov til å komme inn og se. Denne sommeren ser man hvordan huset blir restaurert, så da må folk kjenne sin besøkelsestid, sier Estensen.

Gode tilbakemeldinger

Cedrik Lyngroth har vært sommerguide på Ibsenhuset i sju år. Likevel er det første, og trolig også siste gang han må låse turistene inn på en bygningsplass.

– Noen er veldig interessert i restaurering, mens andre er veldig interessert i Ibsen. Tilbakemeldingene er uansett veldig gode. Jeg tror ikke de får opplevd dette så mange andre steder, sier Lyngroth.

Cedrik Lyngroth

Cedrik lyngroth er guide på den midlertidige Ibsenutstillingen i Grimstad i sommer.

Foto: Miriam Grov / NRK

Restaureringen av Ibsenhuset skal være ferdig i løpet av høsten i år. Estensen bekrefter at det er stor interesse for omvisninger, på tross av oppussing.

– Vi er overrasket over hvor mange som har vist interesse. Vi hadde ikke trodd det ville bli så mange besøkende som vi normalt har, men guidene sier det er en jevn folkestrøm, sier hun fornøyd.

Og vil du se hvordan det gamle museet blir restaurert, har du anledning frem til 16. august.