Film om norske uteliggere i USA

Torsdag kveld vises dokumentarfilmen om «Ørkenen Sur» på NRK1. Filmen tar for seg fattigdommens Amerika på 1920 og 30-tallet, der mange nordmenn endte opp som uteliggere.

Teaser fra dokumentaren om Ørkenen Sur i New York som handler om norske uteliggere i USA.

Det er historiene til disse nordmennene som blir fortalt i dokumentarfilmen som sendes på NRK1 kl. 21.30 torsdag kveld.

På slutten av 1800-tallet og i begynnelsen av 1900-tallet dro mange nordmenn over Atlanteren på jakt etter lykke og velstand.

Nordmenn bodde mellom tønner og bilvrak

Den økonomiske depresjonen på slutten av 1920-tallet rammet flere tusen norske sjømenn. Mange endte opp med å bo mellom tønner og bilvrak på stedet som etter hvert fikk navnet «Ørkenen Sur».

Ørkenen Sur

Filmen inneholder en rekke unike foto og filmopptak.

Foto: privat

Filmen tar utgangspunkt i dagboknotatene til bymisjonær Karl Holm fra Gjesdal. Han hjalp utstøtte og fattige nordmenn som endte opp i uteliggerkolonien «Ørkenen Sur» i Brooklyn.

Hans etterkommere i USA har gitt filmskaperne tilgang til en stor samling arkivmateriell. Filmen inneholder også en rekke unike foto og filmopptak.

Den timelange filmen er regissert av Dan Korneli og produsert av Sanden Media i Kristiansand.

Se hele dokumentaren:

Norsk dokumentar. I mange år dro nordmenn over Atlanteren, på jakt etter lykke og velstand. Men ikke alle fant det lovende land. Fra høsten 1929 rammet den økonomiske depresjonen flere tusen norske sjømenn i USA. Mange av dem slo seg ned på ei søppelfylling i Brooklyn. Mellom tønner, i rør og i bilvrak lagde de sine hjem, og der bodde de, sommer som vinter. Stedet utviklet seg til et eget lite samfunn som fikk tilnavnet "Ørkenen Sur". Denne filmen handler om noen av dem som opplevde fattigdommens Amerika.