Hopp til innhold

Det er aldri for sent å følge drømmen

Trygve Lorents Larsen fra Kristiansand har aldri gitt opp musikkdrømmen og spilte inn sin første plate som 95-åring.

Stiller inn mikrofon

Trygve Lorents Larsen hadde glemt hvor mye musikk betyr for ham, før han tok opp gitaren igjen etter tjue år.

Foto: Madeleine Mellemstrand / NRK

En dag Marius Andersen skulle besøke sin gamle morfar i leiligheten på Lund, fant han ham sittende i stolen klimprende på gitaren. Det var en stund siden sist han hadde sett morfaren sin slik.

– Han spurte om jeg ville høre på noen av de nye selvkomponerte låtene han hadde skrevet. Morfar fortalte historien bak den første låtens opprinnelse, og presenterte den med tittelen: «Den forsmådde gitar».

For da Trygve flyttet fra hus til leilighet tok han med seg gitaren han ikke hadde brukt på tjue år. Han satt den bak et bord, så vidt synlig i stua. Der stod den i lang tid, før han en dag fikk en fornemmelse av at gitaren så på ham.

– Det føltes bra å begynne å spille igjen. Jeg hadde glemt hva musikk gjør med humøret mitt, sier han.

Morfar og barnebarn

Det er barnebarnet Marius Andersen som har fått Trygve Lorents til å gjøre mer ut av musikken sin.

Foto: Madeleine Mellemstrand / NRK

En beskjeden drøm

Marius ble overrasket over å høre full klaff fra sin 95 år gamle morfar. Trygve skulle i studio. Selv om han viste tendenser til underdanighet kunne ikke Marius akseptere at det ikke skulle bli noe av.

– Morfar har skrevet haugevis med dikt og andre småstykker, over et mildt sagt, langt liv. Han har løst cirka en milliard kryssord oppi det hele, uten å sende inn løsningsordene. Jeg river meg i håret av sånt.

For Marius var det ingen tvil om at han ville hjelpe morfaren med å realisere drømmen. Musikkinnspilling skulle det bli. Han måtte bare få det bekreftet av Eirik, kameraten i Oslo, om det lot seg gjøre først.

Nye impulser

Få dager senere er Marius sin gjeng samlet i studio for å bistå Trygve. Etter en lang kjøretur fra Kristiansand til Oslo, og med god støtte fra barnebarnet, føler han seg klar.

– Å lage melodier har gitt meg så mye fra langt tilbake i tid, så denne muligheten betyr mye for meg, sier han før Marius skyter inn:

– Det er moro å kunne ta med morfar i et studio av denne kaliber for første gang. Istedenfor å henge igjen i det gamle, foretrekker jeg å oppleve nye eventyr sammen med ham.

Trygve Lorents Larsen er i studio for første gang

Trygve Lorents Larsen hadde glemt hvor mye musikk betyr for ham, før han tok opp gitaren igjen etter tjue år.

Foto: Madeleine Mellemstrand / NRK

Vil vekke interesse for korsang

Det er ingen tvil om at musikk gir Trygve livsglede. Han er æresmedlem i Kristiansand Handelsstands Sangforening, men medlemmene blir færre med årene.

– Det blir etterhvert en del frafall i koret og det er ikke mange som melder seg inn på nytt. Jeg vil lage denne plata i håp om å vekke interesse for korsang blant sørlendinger. Kan jeg lykkes med det, har jeg oppnådd det jeg ønsket, sier han.

Les også: Solveig (95) jubler over å få gå på ski

Les også: Eldre skal mer enn å sitte på sykehjem