Hopp til innhold

Festpølsa står sterkt i kongeriket Norge: – Det er veldig godt!

Pølse som festmat har en lang tradisjon i kongeriket Norge, men hvorfor velger mange pølse på 17. mai og hva kan du selv gjøre for at den skal bli best mulig?

Pølse i brød

Pølser er populært, spesielt på 17. mai.

Foto: Børge Røssaak Nilsen / NRK

– Det er veldig enkelt, det er bare å putte oppi en lompe, ketsjup og sennep og så har du et godt, lite måltid.

Det sier Jan Petter Hanisch som for anledningen har kjøpt seg en Frankfurter pølse på Snadderkiosken i Kristiansand noen dager før 17. mai.

Han er en av mange som også har tenkt å nyte noen pølser på nasjonaldagen.

– Det er veldig godt, sier han.

Jan Petter Hanisch liker pølse

Jan Petter Hanisch er en av mange som kan nyte en pølse på 17. mai. Her spiser han en frankfurter pølse noen dager før 17. mai.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

For han er ikke alene om å synes at pølser er godt.

I løpet av fjoråret kjøpte kundene til Norgesgruppen tre tusen tonn wienerpølser, og seks tusen tonn grillpølser.

Det viser tall fra Norgesgruppen.

Skal du spise pølse på 17. mai?

Pølsene fra Snadderkiosken er Tore Konnestad godt kjent med.

Pølsene fra Snadderkiosken i Kristiansand er mange kjent med. Deres beste salgsdag i året er 17. mai.

Foto: Lilli Storrønningen / NRK

Tradisjon på 50-tallet

– Pølse som festmat var etablert allerede på 50-tallet.

Det sier professor i sosiologi ved Høyskolen i Kristiania, Runar Døving, som også har forsket på mat.

Les også 17. mai-feiringa hang i ein tynn tråd - nå stiller folk opp

17. mai Flekkefjord

Selv synes han det er litt snålt at vi spiser pølser på 17. mai.

– Det er nasjonaldagen så vi burde kanskje spise noe annet, sier han.

Professoren tenker at pølser er praktisk og derfor har blitt en del av feiringen vår.

– Du kan dele pølser ut til flere og du kan gjøre det ute. Det passer å servere i en kiosk og i skolegården. Det egner seg godt som mat ute, sier han.

Det er det flere som er enige i.

Pølse har blitt en viktig del av 17. mai for flere.

Nattmat på slottet

– Vi må ikke glemme at pølse er jo også veldig godt, forteller professoren.

Da han skrev forskningsartikkelen om pølsetradisjonen i Norge fant han et bilde av Dronning Sonja som spiste pølse på nyttårsaften.

– Kongen og dronningen serverer pølse som nattmat, sier Døving.

Kongefamilien er ikke de eneste som kan nyte en pølse når det skal feires.

STATSPØLSE: Statsminister Jonas Gahr Støre spiser pølse på Arbeiderpartiets valgkampåpning i 2015.

STATSPØLSE: Statsminister Jonas Gahr Støre spiser pølse på Arbeiderpartiets valgkampåpning i 2015.

KONGELIG WIENERPØLSE: Dronning Sonja tok seg tid til å spise en pølse i brød da kongefamilien vandret gjennom Middelalderbyen i Oslo i år 2000.

KONGELIG WIENERPØLSE: Dronning Sonja tok seg tid til å spise en pølse i brød da kongefamilien vandret gjennom Middelalderbyen i Oslo i år 2000.

Siv Jensen

PØLSEPOLITIKK: Tidligere FRP-leder Siv Jensen spiser pølser under valgkampen.

KONGELIG PØLSE: Kronprins Haakon tar sennep på pølsa under et besøk på torget i Rjukan i 2018.

KONGELIG PØLSE: Kronprins Haakon tar sennep på pølsa under et besøk på torget i Rjukan i 2018.

Jens Stoltenberg spiser pølse

NATO-PØLSE: Også Nato-sjef Jens Stoltenberg spiser pølse i dress.

Prinsesse Martha Louise og dronning Sonja tok seg  tid til å spise en pølse i brød da de vandret med resten av kongefølget  gjennom Middelalderbyen i mai 2000.

PØLSE PAUSE: Prinsesse Martha Louise og dronning Sonja tok seg tid til å spise en pølse i brød da de vandret med resten av kongefølget gjennom Middelalderbyen i mai 2000.

Døving mener at pølser også fungerer som en belønning, spesielt for barn.

– 17. mai er barnas dag. Pølse er derfor godt egnet på nasjonaldagen.

Myter om pølseinnhold

Professoren forteller at det er mange myter knyttet til hva pølser inneholder. Han kan fortelle at pølsa er godt kontrollert.

De er laget av sauetarm som ofte er importert fra Mongolia eller Tyrkia. I tillegg er det storfekjøtt, grisekjøtt og grisespekk. Så er det tilsatt melk, stivelse og krydder, sier han.

Pølse i lompe

Innholdet i pølsene blir godt kontroller forteller professor Runar Døving i sosiologi ved Høyskolen i Kristiania til NRK.

Foto: Greve / Scanpix

Hvordan få den perfekte wienerpølsen

Kokken Rolf Øygarden mener at en wienerpølse må ha et skikkelig knekk.

Da må pølsene trekke i fem til seks minutter, og ikke koke. Kokken anbefaler pølsebuljong og laurbærblad i vannet.

– Men først og fremst tenker jeg at gode pølser med godt kjøttinnhold er viktig. Så må ketchup, sennep og sprøstekt løk på plass. Jeg synes karamellisert løk og agurksalat også er veldig godt, sier han.

Hvor mye pølse tror du nordmenn spiste i fjor?

Les også Færre vil ha bursdagene hjemme: – Kan bli et pengesluk

Mor Connie Gulbrandsen

null
Spiller nå
Reagerer på dette synet 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 04 1,1 kr
Dyrest kl. 19 2,53 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 4,8 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,2 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mai 2023 – mai 2024
    + 5,4 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %