- Fikk sparken på dagen

Fellesforbundet truer med søksmål mot en av Sørlandets største utleiere av polsk arbeidskraft.

Polsk arbeidskraft

Fellesforbundet og polske arbeidere går hardt ut mot Sørlandets største utleiere av polsk arbeidskraft, Mørk-Jacobsen & Arbeidspartner (Illustrasjonsfoto).

Foto: Illustrasjonsfoto: Ørn Borgen / Scanpix

Tidligere polske arbeidere hevder å ha fått sparken på dagen fra firmaet Mørk-Jacobsen & Arbeidspartner AS i Kristiansand.

Noen mener også at de er lurt for penger de har krav på.

Fellesforbundet vil nå til bunns i saken.

- Jeg ble sagt opp fordi de fikk vite at jeg ble medlem i Fellesforbundet. Da fikk jeg vite at de ikke hadde jobb til meg lenger.

Det sier 32 år gamle Sylvester fra Polen. Han har jobbet i Norge i et par år, inntil han fikk sparken før jul. Nå går han hardt ut mot Sørlandets største utleiere av polsk arbeidskraft, Mørk-Jacobsen & Arbeidspartner, eller MJA. Han sier blant annet at han fortsatt mangler 50 000 kroner i lønn.

- Føler meg lurt

Fellesforbundet vurderer nå å ta ut søksmål mot firmaet. Sylvester håper hans sak kan hjelpe andre.

- Jeg føler meg lurt av Arbeidspartner, derfor er jeg stolt over at Fellesforbundet tar opp denne saken og bringer den videre i retten, sier Sylvester.

- Var ansatt i Polen

Kai Henriksen er talsmann og inntil nylig leder for Mørk-Jacobsen & Arbeidspartner. Han benekter at Sylvester er behandlet i strid med regelverket.

- Vi er ukjent med hvilke rettigheter Fellesforbundet mener han skulle hatt, som han ikke har, sier Henriksen.

- Det går blant annet på at han ifølge ham selv fikk sparken på dagen...

- Jeg kjenner ikke dette, da Sylvester er ansatt i et polsk selskap. Vi har en innleieavtale med det polske selskapet og når arbeidskontrakten var ute fra vår side returnerte han til Polen.

- Burde vært fast ansatt

- Vi mener at Sylvester skulle vært fast ansatt i det firmaet som leide han inn, sier organisasjonsarbeider Syvert Fossdal i Fellesforbundet.

Syvert Fossdal

Syvert Fossdal, organisasjonsarbeider i Fellesforbundet i Agder.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Han har ventet på en sak om polakkutleie som kan bringes til topps i norsk rettsvesen og mener denne saken kan være den rette.

- Så får vi vurdere søksmål og ta det for rettsapparatet. Det er jo en prinsippsak som kanskje kan havne høyt oppe i systemet, sier Fossdal.

- Mange er redde

Fossdal sier Sylvesters sak ikke er enestående. Han sier mange gjestearbeidere på Sørlandet er redde for å oppsøke fagbevegelsen i frykt for å miste jobben.

- Jeg har opplevd å ikke få lov til å snakke med vedkommende inne på arbeidsplassen, i frykt for at arbeidsgiver skulle se det.

- Mens vi sto på utsiden av arbeidsplassen kom det en bil kjørende og en av polakkene trodde at det var sjefen hans som kom. Han huket seg ned bak bilen og gjemte seg, og var livredd for at sjefen skulle se at han snakket med oss. Det er ganske betenkelig at det skal være sånn i norsk arbeidsliv, at de ikke får lov til å snakke med fagforeninga en gang, sier Fossdal.

Siste nytt fra NRK Sørlandet