NRK Meny
Normal

Får likevel valgkort

Innbyggerne i Kvinesdal kan likevel få utsendt valgkort. Ordføreren er lettet

Fikk valgkort i retur

Ronny Nielsen i valgstyret, stortingsrepresentant Odd Omland og ordfører Svein Arne Jerstad kikker på alle valgkortene som kom i retur.

Foto: Lars Eie / NRK

Valglogo

NRK meldte tidligere i dag at ordfører i Kvinesdal Svein Arne Jerstad fryktet at innbyggerne i kommunen ikke vil stemme, fordi flere valgkort ikke hadde kommet frem i Posten.

– Vi fikk en e-post i dag fra kommunaldepartementet at de har gjort en avtale med posten om at valgkort blir sendt ut på nytt, sier Jerstad.

Fornøyd med responsen

Ordfører Jerstad synes det er bra at departementet var raske til å ordne opp feilen.

– Dette er en veldig god respons, sier han.

Samtidig har han en klar oppfordring.

Flere hundre valgkort i retur

Flere hundre kort lå tett i tett på kontoret i Kvinesdal.

Foto: Lars Eie / NRK

– Posten får en stor jobb, og for fremtidige utsendinger så må departementet ha riktige adressedatabaser slik at dette ikke skjer på nytt, sier Jerstad.

Fryktet lavere valgdeltakelse

Ved forrige kommunevalg i Kvinesdal var det 63 prosents oppslutning. Jerstad fryktet at valgdeltakelsen kunne bli lavere fordi mange ikke fikk valgkortet.

– For å få best mulig valgdeltakelse er det viktig med et valgkort som står på hylla og minner deg om valget. Valgdeltakelsen i vår region er ikke høyere enn den må være. Vi må gjøre det vi kan for at velgerne skal få sitt valgkort, sier ordføreren.

Også Rælingen kommune og Kautokeino har opplevd at valgkortene ikke kommer frem til de riktige adressene.

– Valgkort er ut

Førstelektor Carl- Erik Moe ved Institutt for informasjonssystemer ved Universitetet i Agder mener valgkort i papir, like godt bør fjernes.

– Det er ikke alltid jeg husker hvor jeg legger det fysiske valgkortet. Jeg mener det bør gå elektronisk, man kan foreksempel ha en digital postkasse som det offentlige jobber med, sier han og fortsetter.

– En slik elektronisk løsning forutsetter at det er sikkert at det kommer frem til riktig person, sier Moe.