NRK Meny
Normal

– Jeg angrer så på at jeg klatret opp

Veien tilbake etter fallulykken har vært tøff for Richard Wold fra Kristiansand. I dag er det nøyaktig ett år siden han falt 19,5 meter ned fra en boligblokk.

Richard Wold

18 år gamle Richard Wold fikk livstruende skader etter fallulykken 18. mai i fjor. Ett år etter sliter han fortsatt med rusproblemer, men han har fortsatt et håp om å klare og slutte.

Foto: Privat

Kort avstand mellom boligblokkene på Tangen

Richard Wold falt fra taket på boligblokken til venstre på Tangen da han falt ned 19,5 meter.

Foto: Per-Kåre Sandbakk
Herfra falt 17-åringen

Herfra falt han 19,5 meter ned.

Foto: Per-Kåre Sandbakk

– Jeg kan fortsatt gråte litt. Det er jo så sykt det som skjedde og i dag er det ett år siden. Jeg angrer så på at jeg klatret opp, sier Richard Wold til NRK.no.

18-åringen gikk hardt ut etter fallulykken og lovet at den dramatiske hendelsen ville gi han styrke til å slutte med rus.

Men veien tilbake har vært vanskelig. Nå bor han på et rehabiliteringssenter på Lillehammer.

Overlevde mirakuløst

Det var 18. mai Richard falt 19,5 meter ned fra taket på en boligblokk på Tangen i Kristiansand. Han ville inn i morens leilighet for å skaffe seg noe sprit, men hadde ikke nøkkel.

Han klatret opp på taket sammen med noen kamerater, og de la en planke fra en bygning til en annen.

Ved hjelp av et tau skulle han ta seg ned til leiligheten, men så glapp det hele, og han havnet i betongen 19,5 meter lenger nede.

Richard fikk livstruende skader, men han overlevde. Legene som behandlet han karakteriserer det hele som en mirakelhistorie.

– Det er ikke forventet at noen kan overleve et så stort fall med såpass store skader, sa Erling Steinsvåg er assistentlege ved ortopedisk avdeling på Sørlandet sykehus i Kristiansand, til NRK.no etter fallet.

18-åringen fikk store skader flere steder etter fallet, men spesielt i det ene beinet. Etter utallige timer med trening er det fortsatt ikke som det en gang var.

For 11 dager siden falt Richard Wold 19,5 meter rett i betongen. Legene sier det er et mirakel at han overlevde. 17-åringen sier selv han nå har fått en ny start på livet.

Se reportasjen fra sykesenga en uke etter fallet fra 19,5 meter.

Store rusproblemer

Richard Wold

Slik så han ut dagen etter fallulykken.

Foto: Privat
Richard Wold med "nyrestaurert" ansikt

Richard Wold på sykehuset etter fallulykken med 'nyrestaurert' ansikt. Både øyehule, kjevebein og hake hadde brudd etter fallet.

Rusproblemene til 18-åringen startet tidlig i tenårene. Selv om han stod fram blant annet på NRK-programmet Sommeråpent og fortalte at ulykken ga han nytt håp om å bli rusfri, klarte han ikke å holde seg unna lenge.

Han holdt seg rusfri ut sommeren i fjor, men så kom det flere nedturer. I januar ble han innlagt under tvang på rehabiliteringssenteret, Tyrili på Lillehammer.

Han har klart å holde seg rusfri i noen perioder, men han har flere ganger rømt for å ruse seg.

– Jeg skulle aldri ha gått ut og sagt til hele Norge at jeg skulle bli rusfri. Presset ble for stort for meg.

– Jeg trodde jo at det aldri ville skjære seg igjen for meg etter ulykken, men det gjorde det, sier han.

Men selv om året etter ulykken har vært tøft for Richard vil han aldri gi opp håpet om å bli rusfri.

– Jeg er forlovet og vil bo med henne. Det er motivasjonen min nå. Det er det eneste jeg tenker på.

Richard Wold har nå vært rusfri i flere uker.