Så mange kom på folkemøte om sykehuset

Svært få arendalitter hadde funnet veien til folkemøtet i kulturhuset i Arendal i kveld, for å høre ledelsen ved Sørlandet sykehus fortelle om fremtidens sykehus-strategi i landsdelen. Et tilsvarende folkemøte i Flekkefjord tidligere i vinter førte til 5000 mennesker i fakkeltog og et krav om å bevare lokalsykehuset i Flekkefjord.

Folkemøte i Arendal om sykehusstrukturen

Svært få arendalitter fant veien til kulturhuset i Arendal for å høre om sykehusets fremtid.

Foto: Leif Dalen / NRK

Tidligere ordfører i Arendal og nåværende leder av "Sørlandet sykehus Arendal i våre hjerter", Sigurd Ledaal, hadde funnet veien til folkemøtet i kulturhuset for å høre hva sykehusledelsen har å si om fremtiden for sykehuset i byen.

Sigurd Ledaal

Sigurd Ledaal i 'SSSA i våre hjerter' hadde funnet veien til folkemøtet i kulturhuset torsdag kveld.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ett stort sykehus kombinert med flere regionale helsesentre er den beste løsningen for den fremtidige sykehusstrukturen i Agder-fylkene.

Det er hovedkonklusjonen i utviklingsplanen for Sørlandet sykehus frem mot år 2030.

Og hovedsykehuset i landsdelen bør ligge i Kristiansand, fordi dette vil gi minst samlet reisetid for alle pasienter i landsdelen, ifølge rapporten.

Ingen paroler og plakater

Ledaal var spent på hva sykehusledelsen ville presentere på folkemøtet, men han hadde ikke mobilisert med plakater og paroler.

– Et tilsvarende møte i Flekkefjord førte til 5000 mennesker i fakkeltog med plakater og paroler og et krav om å bevare lokalsykehuset i Flekkefjord. Slik var det ikke i Arendal i kveld?

– Nei, vi i "SSSA i våre hjerter" har ikke lagt opp til plakater og en slik mobilisering. Om noen kommer med plakater, så får de gjøre det. Men fra vår side har det ikke vært planlagt noen slike markeringer i forhold til dette møtet, sier Ledaal.

Han vil lytte nøye til hva sykehusledelsen har å si om fremtiden til sykehuset i Arendal.

– Vi vil sitte å lytte og høre hva folk spør om og hva sykehusledelsen svarer, og vi vil kanskje komme med noen spørsmål som vi vil ha svar på i forbindelse med den alternative gjennomgangen av sykehusstrukturen som vi holder på å utarbeide, sa Ledaal til NRK rett før folkemøtet.

Skal ikke "kuppe" møtet

Ledaal og "SSSA i våre hjerter" har ingen planer om å "kuppe" folkemøtet som ledelsen ved Sørlandet sykehus har invitert til.

– Nei, absolutt ikke. Dette er ikke vårt møte. Dette er utredningsgruppas møte i dag, sier han.

– Hva mener dere nå i saken om ett stort sykehus på Agder?

– Nei, vi er imot ett stort sykehus på Agder og vil gjerne ha utredet alternative løsninger med to eller tre sykehus på Agder. Det er så mye usikkerhet knyttet til fremtiden, både hva Nasjonal helseplan vil bringe og hva som skjer på teknologisiden. Vi tror mer på at sykehusene skal spesialisere seg og at vi skal ha flere sykehus i landsdelen i fremtiden, sier Ledaal.

– Dere er imot ett sykehus på Sørlandet. Hvor mange vil dere ha?

– I utgangspunktet vil vi ha tre sykehus. Hvis ikke det lar seg gjennomføre, så vil vi i alle fall ha ett sykehus i hvert Agder-fylke, sier Ledaal.

Ingen nyheter

Anders Kylland, varaordfører i Arendal

Varaordfører Anders Kylland måtte registrere et dårlig oppmøte på folkemøtet om sykehusets fremtid.

Foto: Leif Dalen

Varaordfører Anders Kylland (Frp) registrerer det dårlige oppmøtet på folkemøtet, men tror dette har sammenheng med at ingen forventer noen nye opplysninger om sykehusstrukturen i forhold til hva som allerede er kjent.

– Det er et engasjement i sykehussaken og det har vi vist tidligere her i Arendal. Men det som skulle presenteres på møtet i dag var som forventet og allerede kjent, sier Kylland til NRK.

Han sier at det nå arbeides med en alternativ utredning om sykehusstrukturen i landsdelen i forhold til den utredningen som allerede foreligger og som anbefaler ett stort sykehus for hele landsdelen.

– Vi har et annet syn enn rapporten som legger opp til ett sykehus i fremtiden. Og vi arbeider nå med en alternativ rapport om sykehusstrukturen, sier Kylland.

Prosjektleder for fremtidens sykehusstruktur ved Sørlandet sykehus, Per Torgersen, sier han ser frem til å se den alternative utredningen som Kylland henviser til.

– Vi har dette folkemøtet i Arendal i kveld for å komme ut med informasjon til folk om hva som skjer. Vi er også glad for at det kommer en alternativ rapport og vil se på denne med stor interesse, avslutter han.

Håpløsheten råder

Einar Halvorsen

Ordfører Einar Halvorsen mener håpløsheten råder ved sykehuset i Arendal.

Foto: Odd Rømteland

Ordfører i Arendal Einar Halvorsen (H) har sin forklaring på at så få kom på folkemøtet.

– Det er håpløsheten som råder og regjerer på sykehuset i Arendal.

Han mener at det er sykehusledelsen selv som har skapt denne håpløsheten.

Han markerte stor uenighet med prosjektgruppens forslag på folkemøtet.