En evig kamp mot havet

Danskene kjemper mot at havet skal ta landet deres. Nå skal et nytt prosjekt med piletrær hindre at landet forsvinner i bølgene.

Danskene kjemper mot at havet skal ta landet deres. Nå skal et nytt prosjekt med piletrær hindre at landet forsvinner i bølgene.

Norges mest populære ferieland Danmark er i ferd med å forsvinne i havet. Nå prøver man ut om naturens egne materialer kan være med på å stoppe at sjøen spiser mer av landet.

– Hvis du går 20 til 25 år tilbake i tid, gikk det en vei ut her til en parkeringsplass. Utenfor parkeringsplassen gikk man ned til stranden.

Johannes Falk i Groundplug Biologisk Kystsikring peker mot det som i dag er hav.

Langs vestkysten av Nordjylland helt nord i Danmark forsyner havet seg grådig av landskapet.

Bølgene har tatt med seg både bratte klitter og hus.

Johannes Falk i Groundplug Biologisk Kystsikring.

Johannes Falk jobber med kystsikring. Han forteller at de nå jobber med nye løsninger for å stoppe at sjøen spiser mer av landet.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Fyret som måtte reddes

Rubjerg Knude Fyr er blitt selve symbolet på hvordan det er for danskene å leve nær havet.

I fjor høst måtte fyret reddes fra å falle i havet i en gigantisk redningsaksjon.

Hjørring kommune kom fram til at hvis ikke fyret ble flyttet, ville det veltet om mellom fem og ti år, ifølge Danmarks Radio. Nå regner man med at det kan stå på sin nye plass i i alle fall 20 eller 40 år til.

I fjor besøkte 250.000 mennesker fyret. Turistene kommer i hopetall for å se hvordan bølgene spiser av Danmark.

Mads Nielsen

Norske ferierende flytter

Men det er ikke bare fyret som er utsatt. Det er også danske ferie- og sommerhus langs vestkysten.

Med en kort fergetur fra Sørlandet er det mange nordmenn som har sommerhus i denne delen av Danmark.

Nå velger mange av dem heller østkysten av Danmark der havet er roligere.

– Meglere på vestkysten har nok utfordringer, mens her på østkysten kommer en del nordmenn fordi vi har mindre vind og sikrere badestrand, sier innehaver Henrik Thomsen i eiendomsmegleren Home.

Vil la naturen gå sin gang

– Mange som har sommerhus vil gjerne ha beskyttelse fordi de er redde for at huset skal falle i havet. De vil gjerne ha kystsikring, sier han.

Faktisk er det granitt fra Norge som brukes flere steder i sjøkanten for å hindre bølgene og beskytte badestrender og sommeridyll.

Likevel er det strenge regler i Danmark for inngrep i naturen.

Og selv om klimaendringene gir sterkere vind og kraftigere bølger, er det mange som heller vil at naturen skal gå sin gang.

– Vi kan ikke styre naturen på denne måten. Det vil alltid være en konflikt, sier Arnold Simonsen i Dansk Naturfredningsforening i Hjørring.

Arnold Simonsen i Dansk Naturfredningsforening i Hjørring.

Arnold Simonsen i Dansk Naturfredningsforening mener naturen må gå sin gang. Han er skeptisk til å teste ut nye metoder.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Tror piletrær kan sikre kysten bedre

Danskene har levd tett på storm, uvær og høye bølger, i tillegg til sandflukten som de har håndtert med å fylle på sand på strendene.

Et forsøksprosjekt med hurtigvoksende piletrær Danmark har masse av, kan sikre kysten. De legges på stranden slik at havet ikke når opp til skrentene.

Men om trærne bidrar til å hindre landet i å forsvinne, er for tidlig å si.

– Det blir mer vanskelig for havet å nå skrentene, slik at vi i prinsippet unngår at Danmark forsvinner. Det er det vi skal stoppe, sier Johannes Falk i Groundplug Biologisk Kystsikring.

Tusener av nordmenn ferierer i disse dager i Danmark, men få er klar over de dramatiske forandringene som skjer med den danske Vestkysten. I enkelte vinterstormer har havet spist tredve meter av det truede klitt-landskapet. 
Programmet er ved Marianne Jakobsen.

I 1992 laget NRK dette programmet om de dramatiske forandringene som skjer med den danske vestkysten.