Flytter fyret for å redde det fra bølgene

700 tonn skal flyttes 70 meter lenger inn i landet. Det er nødvendig for å redde Rubjerg Knude Fyr på Nordjylland fra å havne i havet.

Det går ikke fort. Rubjerg Knude Fyr står plassert på en vogn som blir dratt sakte, sakte fram. 700 tonn med stein skal flyttes vekk fra bølgene.

Hvert år spiser Vesterhavet et par meter av skrenten foran fyret.

Fare for at fyret skulle velte

Hjørring kommune har kommet fram til at hvis det ikke flyttes, ville det veltet om mellom fem og ti år, melder Danmarks Radio. Når fyret nå blir flyttet, regner man med at det kan stå på sin nye plass i i alle fall 20 eller 40 år til.

Rubjerg Knude Fyr

Fyret er plassert på en gedigen vogn.

Foto: Henning Bagger / AP

– Jeg har bygget mange hus, men hvis dette lykkes blir jeg pavestolt, sier murer Kjeld Pedersen som har planlagt den uvanlige flyttingen.

I løpet av de to første timene var fyret flyttet 11 meter.

Operasjonen vekker stor oppmerksomhet i Danmark. Hvert år besøker en kvart million mennesker fyret og både danske og utenlandske pressefolk har møtt opp for å dekke begivenheten.

Rubjerg Knude Fyr

Rubjerg Knude Fyr ble bygget i 1899 og er 23 meter høyt.

Foto: Hans Ravn / AFP

Hjørring kommune har satt opp busser som bringer skuelystne fram til fyret i dag. De venter at rundt 25.000 kommer for å se. I området er det satt opp boder så tilskuerne får kjøpt både vått og tørt, melder DR.

I 1992 lagde NRK denne dokumentaren om havet som spiser opp Danmark:

Tusener av nordmenn ferierer i disse dager i Danmark, men få er klar over de dramatiske forandringene som skjer med den danske Vestkysten. I enkelte vinterstormer har havet spist tredve meter av det truede klitt-landskapet. 
Programmet er ved Marianne Jakobsen.

Tusener av nordmenn ferierer i disse dager i Danmark, men få er klar over de dramatiske forandringene som skjer med den danske Vestkysten. I enkelte vinterstormer har havet spist tredve meter av det truede klitt-landskapet. Programmet er ved Marianne Jakobsen.

SISTE NYTT

Siste nytt