NRK Meny
Normal

Vil ha flere millioner

Overskuddet i Agder Energi var så stort i fjor at Arendal kommune nå krever mer penger fra selskapet.

Agder energi
Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Agder Energi gikk med rekordoverskudd i fjor. Nå vil de kommunale eierne ha mer til slunkne kasser.

Arendal skal ha etter planen få 52 millioner kroner fra energiselskapet for 2008. Men på eiermøtet i morgen vil Arendal kreve 62 millioner. Det bestemte formannskapet i ettermiddag.

Også rådmann Harald Danielsen argumenterte for mer i utbytte.

- Det virker ikke logisk at i et år som er så anstrengt for eierne år og så bra for selskapet skal Agder Energi bygge opp ytterligere kapital, sa Danielsen.

Arendal formannskap

Formannskapet Dagens formannskapsmøte gikk inn for økt utbytte.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Kommunene trenger friske penger

De 30 kommunene på Sørlandet er største eier i Agder Energi, og Arendal er den kommunen som har flest aksjer.

Fredag møtes de kommunale eierne på Byglandsfjord for å diskuterte nettopp hvor mye de skal a ut av Agder Energi. Når Arendal nå går inn for økt utbytte for 2008, er det all grunn til å tro at de andre kommunene på Sørlandet gi sin tilslutning til dette.

Dermed vil det dryppe millioner på alle kommunene på Sørlandet. De fleste jakter nå febrilsk på friske penger til skoler og sykehjem.

Større utbytte raskere enn planlagt

Modellen for utbytte har hittil vært at eierne for 2008 skal ha 600 millioner kroner pluss 50 prosent av overskytende overskudd. Nå økes summen på 600 millioner kroner til 900 allerede fra 2008.

Det har vært planen å øke utbyttet slik for de kommende årene, men Agder Energi gjorde det så godt at endringene trolig gjøres allerede fra 2008.