Hopp til innhold

Har tatt imot 500 barn på nytt senter

Stine Sofie-senteret i Grimstad har nå tatt imot 500 barn og unge som har opplevd vold og seksuelle overgrep. Flere beskriver oppholdet som et vendepunkt.

Ada Sofie Austegard

Ada Sofie Austegard mener de voldsutsatte barna på mange måter er usynlige. På senteret blir de sett.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

– I mange år husket jeg ikke hva som hadde skjedd, men da det kom fram følte jeg veldig mye skam, sier ei sørlandsjente på 16 år.

Overgrep i barndommen ødela nesten alt for henne.

16-åringen har sammen med sin mor vært på Stine Sofie-senteret to ganger. Her opplevde hun å bli sett. Fellesskapet med andre i samme situasjon, har gitt henne nytt livsmot.

– På skolen følte jeg at jeg var den eneste, og at jeg var annerledes. På senteret føltes det befriende å vite at man ikke var alene, og at jeg var helt normal selv om historien min er mørk, sier hun.

– Hva satt du igjen med etter oppholdet?

– Jeg hadde fått veldig mye kunnskap om at det er ok å være en med en mørk fortid, men at man er så mye mer enn det. Jeg har fått styrket min selvtillit, sier 16-åringen.

Stine Sofies kompetansesenter ekstr.

Siden Stine Sofie-senteret åpnet i mai 2016 har 500 barn og unge fått opphold.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

Bekymret mamma

Mamma til 16-åringen forteller om år med bekymringer både før og etter hun fikk vite hva dattera hadde vært utsatt for.

– Det har vært mange års leting etter en forklaring. Å finne ut hva det dreide seg om var godt, men da det kom fram gikk hun rett i kjelleren. Det var skummelt å være vitne til. Jeg lurte på hvilken vei dette skulle gå.

Oppholdet på Stine Sofie-senteret, som åpnet i mai 2016, ble et vendepunkt.

– Forandringen er helt fantastisk. Vi kunne se at her var det mange ulike familier – og alle uten stempel i panna. Jeg følte meg fri fra dette stempelet og skammen, sier mamma.

Får gode tilbakemeldinger

16-åringen og mora forteller at de på senteret fikk et felles språk å bruke når de skulle snakke om de vanskelige tingene. Det ga overskudd til at samtalene ikke ble så alvorstunge, og det ble til og med plass til å spøke med elendigheten.

For oss er det viktig å få fram latter og livsglede hos barna og de voksne. Det sier generalsekretær i Stine Sofie-stiftelsen, Ada Sofie Austegard.

– Det gir dem noen gode øyeblikk, gode fortellinger og minner. Mange ganger er det ikke så mye som skal til for å få det litt lettere.

For svært mange barn er det godt å treffe andre med tilsvarende vonde opplevelser. De gir fantastiske tilbakemeldinger og er lykkelige for å ha truffet andre i samme situasjon, sier Austegard.

For 16-åringen ble oppholdet avgjørende.

– Alle som har opplevd overgrep bør komme der for man får mye hjelp og følelse av å høre til. Det kan være trygt for barn å oppleve, sier 16-åringen.