NRK Meny
Normal

Dømt for innførsel av 1,6 kilo designerdop

En polakk (28) er dømt til to år og fem måneders fengsel for innførsel av 1,6 kilo syntetisk narkotika med danskebåten Superspeed.

Syntetisk kationoner klumper

Det fryktede stoffet omtales gjerne som «badesalt». Det er registrert flere dødsfall blant mennesker som har testet syntetiske katinoner.

Foto: Tollvesenet

Det var 26. august i fjor at polakken ble stanset sammen med to andre personer da bilen de satt i rullet i land fra danskebåten Superspeed i Kristiansand.

Tollerne ba mennene om å gjøre rede for bagasjen sin. Bak førersetet ble det stående igjen en Helly Hansen-sekk som ingen ville vedkjenne seg. I sekken fant tollerne flere pakker med hvitt pulver samt hygieneartikler.

Syntetiske katinoner pose

Stoffet la pakket i flere poser i sekken.

Foto: Tollvesenet

Skulle slette gjeld

I senere avhør innrømmet 28-åringen at sekken var hans, og at han hadde rolle som kurerer for narkotikapartiet. Mannen forklarte at han skulle få 20.000 kroner i betaling for innførselen av narkotika, og at pengene gikk til å dekke gjeld hos oppdragsgiveren i Polen.

Ifølge mannen var planen å levere narkotikapartiet i Stavanger.

Ryggsekken

Narkotikapartiet ble funnet i denne ryggsekken.

Foto: Tollvesenet

Analyser av beslaget viste at det bestod av nær 19.500 doser med såkalt designerdop. Under rettssaken ble det imidlertid trukket fra 4500 rusdoser som den sakkyndige ikke kunne gjøre tilstrekkelig rede for. Retten konkluderte med at beslaget tilsvarte minst 600 gram rent amfetamin.

På folkemunnen blir designerdopet gjerne kalt «badesalt». Det fryktede stoffet minner både om amfetamin og kokain, men er ofte sterkere.

– Virkningen er gjerne kraftigere, med større risiko for å utløse forbigående psykotiske symptomer. Det er også noe større risiko for alvorlig forgiftning på grunn av blodtrykksstigning, uregelmessig hjerteaksjon og livstruende høy temperatur, sa professor i rettssosiologi Jørg Mørland etter at saken ble kjent.

Syntetiske katinoner Pakker

Beslaget er det største i Tollvesenet Region sørs historie når det kommer til syntetisk narkotika.

Foto: Tollvesenet

Meget farlig

FHI har flere ganger advart folk mot å prøve stoffene. Både i Norge, Sverige og Finland er det registrert dødsfall hos ungdom som har brukt psykoaktive stoffer.

Kristiansand tingrett har lagt vekt på at stoffet er svært farlig og at bruk kan medføre blant annet pustevansker, hjerteinfarkt og psykoser.

Krystallisert stoff

Tollvesenet trodde først det dreide seg om metamfetamin. Deler av stoffet var krystallisert i formen.

Foto: Tollvesenet

– Det er således tale om innførsel av et farlig og formentlig avhengighetsskapende narkotisk stoff til Norge. Innførselen er skjedd i profitthensyn og allmennpreventive hensyn tilsier en merkbar reaksjon, skriver tingrettsdommer Knut Otterbech i dommen.

I formildende retning har retten lagt noe vekt på at mannen etter hvert ga en uforbeholden tilståelse. Han har sittet varetektsfengslet siden pågripelsen.

Beslaget i august er det største som er tatt i Tollregion Sør noensinne.

– Det er ikke uvanlig med beslag av få gram i postforsendelser fra nettbutikker, men vi har aldri gjort et så omfattende enkeltbeslag, har kontorsjef Helge Breilid opplyser til NRK tidligere.