Fant 20.000 doser designerdop

Med en svettende polakk (28) som vitne, avdekket tollerne i Kristiansand over 1,6 kilo syntetisk narkotika i en minibuss som rullet ut fra danskebåten.

Syntetisk kationoner klumper

Det fryktede stoffet omtales gjerne som «badesalt». Det er registrert flere dødsfall blant mennesker som har testet syntetiske kataloger.

Foto: Tollvesenet

Narkobeslaget ble gjort på ferjekaia i Kristiansand 26. august i år, men det er ikke kjent før nå fordi politiet la lokk på saken.

Under kontroll ble det funnet varer som de tre personene i kjøretøyet fortalte skulle leveres i Kristiansand og i Lyngdal. Mennene sa at de var på vei til Stavanger og Haugesund.

Ryggsekken

Narkotikapartiet ble funnet i denne ryggsekken.

Foto: Tollvesenet
Helge Breilid

Kontorsjef Helge Breilid i Tollvesenet.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Like i nærheten av en polsk 28-åring stod det en ryggsekk som ingen ville vedkjenne seg.

– Oppførselen hans indikerte at det var hans sekk. Han svettet og virket svært nervøs, forteller kontorsjef Helge Breilid i Tollregion Sør.

Les også:

Erkjente kurer-rolle

Sekken inneholdt flere pakker narkotika sirlig innpakket i sort tape. Da tollerne stakk hull på pakkene kom det hvitt stoff til syne.

Krystallisert stoff

Tollvesenet trodde først det dreide seg om metamfetamin. Deler av stoffet var krystallisert i formen.

Foto: Tollvesenet

I politiavhør erkjente mannen at sekken var hans.

– Siktede har erkjent å ha vært kurer for narkotikatransporten, forteller politiadvokat Jørgen Henriksen til NRK.no.

Beslaget ble sendt til Folkehelseinstituttet (FHI) for undersøkelse.

Det hvite stoffet var krystallisert, og tollerne trodde først at det dreide seg om en form for metamfetamin.

Syntetiske katinoner

Totalt ble det beslaglagt 1,6 kilo av stoffet.

Foto: Tollvesenet

Les også: Fengslet for smugling av 100.000 sigaretter

20.000 brukerdoser

I rapporten fra FHI blir det anslått at det dreier seg om omkring 20.000 brukerdoser med såkalt psykoaktive substanser (se faktaboks).

På folkemunnen blir designerdopet gjerne kalt «badesalt». Det fryktede stoffet minner både om amfetamin og kokain, men er ofte sterkere.

– Virkningen er gjerne kraftigere, med større risiko for å utløse forbigående psykotiske symptomer. Det er også noe større risiko for alvorlig forgiftning på grunn av blodtrykksstigning, uregelmessig hjerteaksjon og livstruende høy temperatur, sier professor i rettssosiologi Jørg Mørland.

Syntetiske katinoner pose

Ifølge Folkehelseinstituttet inneholdt beslaget omkring 20.000 brukerdoser.

Foto: Tollvesenet

FHI har flere ganger advart folk mot å prøve stoffene. Både i Norge, Sverige og Finland er det registrert dødsfall hos ungdom som har brukt psykoaktive stoffer.

Ifølge Mørland er det store forskjeller mellom forskjellige syntetiske stoffer. Noen har uheldige virkninger som vi ikke har full oversikt over per i dag.

– Brukeren vil aldri være sikker på hva vedkommende får, hvilken dose som skal brukes og hvordan man ellers skal forholde seg til virkninger – hvilket til sammen utgjør en betydelig risiko, sier Mørland.

Jørg Mørland, Folkehelseinstituttet

Professor Jørg Mørland, Folkehelseinstituttet.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Les også: – Skremmende om fiskere smugler narkotika

Ikke avdekket bakmenn

Beslaget i august er det største som er tatt i Tollregion Sør noensinne.

– Det er ikke uvanlig med beslag av få gram i postforsendelser fra nettbutikker, men vi har aldri gjort et så omfattende enkeltbeslag, sier Breilid.

28-åringen har sittet varetektsfengslet siden august. Politiet har gjennomgått elektroniske spor fra mannens mobiltelefon. Etterforskningen, som har vært skjermet, har ikke klart å avdekke bakmenn.

Politiadvokat Henriksen forteller at saken er ferdig etterforsket og oversendt statsadvokaten for påtalemessig vurdering. Trolig kommer rettssaken opp like over nyttår.

Syntetiske katinoner Pakker

Beslaget er det største i Tollvesenet Region sørs historie når det kommer til syntetisk narkotika.

Foto: Tollvesenet