Dømt for drapsplaner

En 16 år gammel jente og en 35 år gammel kvinne er for første gang i Norge dømt for å planlegge drap.

Brannruin

En 16 år gammel jente og en 35 år gammel kvinne inngikk drapsforbund for å dekke over en brann.

Foto: Halvard Iversen / NRK

Den 35 år gamle småbarnsmoren fra Arendal er dømt til 3 års fengsel, mens 16-åringen er dømt til 8 måneders fengsel for å ha planlagt å drepe en mann.

Drapsplanene mot kvinnens tidligere kjæreste, en 38 år gammel mann fra Arendal, ble lagt for å dekke over at 35-åringen hadde tent på et hus.

Dette er første gang at noen blir dømt for å planlegge drap i Norge.

Skulle drepe for penger

Tingretten mener det er bevist at kvinnen fikk med seg den da 15 år gamle jenta til å planlegge drapet på kvinnens tidligere kjæreste. Drapsplanleggingen skal ha skjedd i november i fjor.

Mannen skulle dopes ned og tvinges til å skrive under en erklæring om at han hadde tent på boligen. Deretter skulle han forsvinne for godt.

Den nå 16 år gamle jenta fra Arendal fortalte i retten at kvinnen foreslo at hun skulle dope ned mannen, kvele ham eller kaste ham utfor Tromøybroa. For dette skulle jenta få 10 000 kroner av kvinnen.

Likevel valgte hun, ifølge hennes eget vitneutsagn, å trekke seg fra hele opplegget. Jenta innrømmet i retten at hun hadde invitert mannen på festen hvor han skulle drepes. Han ville derimot ikke komme.

Advokat Trygve Staff representerer Arendals-kvinnen (35) i Aust-Agder tingrett

Advokat Trygve Staff representerer Arendals-kvinnen (35) i Aust-Agder tingrett.

Foto: Halvard Iversen / NRK

Ble brukt

Retten finner 35-åringen skyldig i både brann, planlegging av drap og forsikringbedrageri.

Dommen mot 16-åringen blir gjort betinget med prøvetid på to år. Retten konstaterer at jenta har lav IQ og mener hennes lave fungeringsnivå må anses som årsaken til at hun ukritisk inngikk en slik avtale.

Retten mener den 35 år gamle kvinnen fremstår som manipulerende og styrende og at hun har brukt personer rundt seg som ikke er spesielt ressurssterke.

Kvinnen sendte en rekke tekstmeldinger til 16-åringen under planleggingen av drapet. Disse er brukt som bevis i saken.