NRK Meny
Normal

DNT Sør får 1,4 millioner kroner

Med en pengegave på 1,4 millioner kroner skal Turistforeningen på Sørlandet ruste opp slitte hytter. Det håper de vil trekke flere til fjells.

Kjøkken Bossbu

Dette relativt slitte kjøkkenet på en av turisthyttene til DNT Sør skal nå snart rustes opp og få et mer moderne preg. Da kommer milliongaven fra Sparebanken Sør godt med.

Foto: DNT Sør

Marit Sølsnæs

Marit Sølsnæs, daglig leder i DNT Sør, er svært glad for pengegaven fra Sparebaken Sør.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I dag ble det klart at Den Norske Turistforening på Sørlandet får tildelt 1,4 millioner kroner av Sparebanken Sør. Midlene er en del av de 230 millioner kronene Sparebanken fordeler til ulike foreninger og formål.

I første omgang skal pengene gå med til å ruste opp en av de 12 hyttene DNT Sør har fra før.

Skal delvis rives

– Første prioritet akkurat nå er å holde kvaliteten oppe og renovere de hyttene vi allerede har, sier daglig leder i DNT Sør, Marit Sølsnæs.

Hun innrømmer at noen av hyttene i Setesdalsheiene har sett bedre dager.

– Ja, det er en del av dem som er nedslitt. En av de hyttene som har størst behov for restaurering er Bossbu-hytten vår. Det er sikkert en del som har fått med seg at den begynner å bli forfallen.

Og det er nettopp denne hytten som skal først ut i ilden. Hele hytten skal delvis rives og bygges opp igjen.

På hvilken måte kan mer moderne hytter trekke flere folk til fjellet?

– Hos DNT er ungdommen et viktig satsingsområde. Vi ønsker at flere ungdomsgrupper og skoleklasser skal benytte seg av hyttene og de vakre fjellområdene her på Sørlandet. Da tror vi det er viktig med en viss komfort, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bossbu

Snart skal Bossbu-hytten til DNT Sør restaureres og bli mer moderne. Det håper foreningen vil trekke flere folk til fjells.

Foto: DNT Sør

– Ingen luksushytte

Men ifølge Sølsnæs kan man ikke forvente noen luksushytte.

– Nei, det blir ikke svømmebasseng og den slags. Vi ønsker å bygge en mer moderne turisthytte der folk blant annet kan slippe å ligge i en sovesal og i stedet ha muligheten til å bo på to – eller firemannsrom. Kjøkkenet vil også bli betydelig oppgradert, sier hun.

Sølsnæs mener den økonomiske støtten de nå får er svært viktig.

– Vi er kjempe glad for denne gaven. Det betyr ekstremt mye for vår motivasjon. Det er viktig at det er noen som tror på oss og visjonen vår om å ha en viss kvalitet på hyttene våre.

Trenger mer støtte fra bedrifter

På sikt ønsker DNT Sør å bygge en helt ny turistforeningshytte i landsdelen. Men dersom disse planene skal realiseres, behøver de mer penger og flere samarbeidspartnere.

– Vi har en strategi om at DNT skal renovere eller bygge en ny hytte hvert år. Men for at vi skal kunne bygge en ny turisthytte er vi helt avhengig av mer midler i fondet vårt, avslutter Sølsnæs.

Her får du en oversikt over de ulike turisthyttene i Agder.

Skisse Bossbu

Slik vil den nye Bossbu-hytten til DNT Sør se ut.

Foto: Arkitekt M. Østerud