NRK Meny
Normal

Kraftig nedgang for DNT-hytter

Antallet overnattinger på turisthyttene i Buskerud har gått kraftig ned til nå i påsken.

Iungsdalshytta

Iungsdalshytta har hatt en nedgang i antallet overnattinger på 57 prosent.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / DNT

Ida Amelie Helgesen

Ida Amelie Helgesen forteller at det er en drømmepåske i fjellet.

Foto: privat

Den aller største nedgangen har det vært på Iungsdalshytta i Skarveheimen som har hatt 109 overnattinger så langt denne påsken. Det er en nedgang på 57 prosent sammenlignet med påsken så langt i fjor. Den Norske Turistforening mener det blir galt å sammenligne årets tall med fjoråret.

– Været har påvirket overnattingstallene på de hyttene man må gå et stykke til. Men det at folk utsetter fjellturen når det er dårlig vær, synes vi i DNT er ganske greit. Det betyr jo at de tar fjellvettreglene på alvor, sier kommunikasjonsrådgiver, Ida Amelie Helgesen i DNT.

Sjekk de oppdaterte fjellvettreglene på UT.no

Hytteovernattinger:

  • Iungsdalshytta: 109 overnattinger – ned 57 %
  • Geiteryggen turisthytte: 118 overnattinger – ned 48 %
  • Krækkja turisthytte 268 overnattinger – ned 46 %
  • Mårbu turisthytte: 145 overnattinger – opp 8 %

Tror på oppgang

Været for resten av påsken i fjellet ser imidlertid bedre ut, og Turistforeningen regner med at tallene kommer til å gå opp de neste dagene.

– Det er masse snø i fjellet, og til helgen er det meldt fantastiske værforhold. Det er ingen grunn til å holde seg hjemme, for det blir en drømmehelg, slår Helgesen fast.

Hun legger til at det er langt mer snø i fjellet i år enn i det var i fjor, til tross for at påsken da var tre uker tidligere.

Garanterer sengeplass

– Både på Hardangervidda, Skarveheimen og i Jotunheimen er det svært mye snø. På Finse hvor jeg er, er det så mye snø at skiløypene måtte kvistes på ny. De hadde rett og slett snødd igjen, sier hun.

Om man plutselig får lyst til å dra på fjellet, lover turistforeningen at det er sengeplass. Selv om de mener at det skal komme flere gjester de neste dagene.

– På DNT-hyttene har vi plassgaranti. Noen må kanskje sove på madrass, men slik det ser ut nå, tror jeg at det er sengeplass til alle.