Det stinker på Sørlandet

Omveltning i sjøvannet skal være årsaken til den merkelige lukta mange sørlendinger har kjent fredag. Det mener i alle fall statsmeteorolog Haakon Melhuus. Andre mener lukta skyldes smørsyre, og dermed er diskusjonen i gang.

Vond lukt fra havet

Statsmeteorolog Haakon Melhuus sier lukta på Sørlandet fredag trolig kommer fra havet. Andre mener lukta kan skyldes smørsyre eller brann i Danmark.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Haakon Melhuus

Statsmeteorolog Haakon Melhuus sier at vindforhold gjør at lukten ligger som et lokk over landsdelen. (Arkiv)

Foto: Meteorologisk institutt
Øystein Holvik

Miljøvernssjef Øystein Holvik i Kristiansand kommune mener lukten kommer fra en brann i Danmark. (Arkiv)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Dette er definitivt ikke dagen for å gå ut og trekke frisk luft på Sørlandet. Flere steder stinker det rett og slett «dritt».

NRK.no har fått meldinger fra folk både i Aust- og Vest-Agder om den ekle lukta.

Spesielle vindforhold skal ifølge statsmeteorolog Haakon Melhuus ha ført til at bunnvannet har kommet opp i det øvre laget, og på grunn av forholdsvis rolige vindforhold har lukta blitt liggende som et lokk over Sørlandet.

– Sjøen snur og det kommer lukt fra råtne organismer. Det gir en slags svovellukt, så mye tyder på at dette kommer fra havet, sier statsmeteorologen.

Han legger til at lukten ikke er farlig.

Flere teorier

Og ikke før har statsmeteorologen lansert sin "luktteori", så kommer det flere forklaringer.

Seniorforsker Arne Grønlund ved Bioforsk mener lukten skyldes smørsyre.

– Smørsyre dannes når organisk materiale i jord brytes ned med mye vann til stede og når det ikke finnes oksygen. Det skjer særlig i tilfeller når jorda tiner, forklarer Grønlund til fvn.no.

– Lukt fra brann i Danmark

Miljøvernsjef Øystein Holvik i Kristiansand kommune har sin teori.

Han tror lukta kommer fra Danmark.

– Det har vært en brann i en avfallssilo i Ålborg. Den startet cirka klokken 9 i dag morges. Det kan være en årsak. Det er i alle fall min teori, sier Holvik til NRK.no.

Flere tipsere sier til NRK.no at lukta kunne kjennes før klokken 9 fredag morgen, og dermed svekkes denne teorien.

– Lukt fra vulkaner eller industri

En annen teori er at lukten kommer fra vulkaner.

Meteorologisk institutt har sjekket utslipp fra flere vulkaner, blant annet på Jan Mayen, Island og Italia, men det har ikke vært noen utslipp fra disse vulkanene som kan forklare lukt på Sørlandet.

Den siste teorien er at forurenset luft kommer fra industrien i Øst-Europa, men ifølge Meteorologisk institutt ville det da luktet mer kull, og ikke svovel og organisk materiale som det nå gjør.

HAR DU MERKET «DRITTLUKTEN»?