Denne kan redde livet ditt

En tredjedel av alle trafikkulykker skjer på grunn av uoppmerksomme bilister. Derfor har vegarbeiderne sikret seg med «putebiler».

Ukonsentrerte bilister skaper farlige situasjoner for de som arbeider langs veien. Derfor settes det opp såkalte putebiler for å minske skadene hvis uhellet er ute.

Noen er så ukonsentrerte bak rattet at de ikke legger merke til arbeid langs veien. Da kan en «putebil» redde livet deres.

Er du en av dem som blir fristet til å ta opp mobilen mens du sitter bak rattet? Da er du ikke alene. Uoppmerksomme bilister utgjør en stor fare for dem som daglig jobber langs veiene.

Robert Måna

Robert Måna opplevde at en bil i 100 km/t kjørte rett inn i putebilen han satt i.

Foto: Leif Dalen / NRK

Putebil demonstrasjon

Slik fungerer putebilene i praksis.

Foto: Euroskilt
– Hvis du ikke ser denne fire meter høye lystavla når du kjører bil, er du rimelig uoppmerksom, sier Robert Måna i Veiservice Sør AS.

For to år siden opplevde han at en bilist kjørte rett inn i putebilen han satt i. Det skjedde under en broinspeksjon på den nye E18-strekningen.

– Jeg hadde folk foran meg som jobbet under broa med brolift. Så kom det en uoppmerksom bilist som kjørte rett i putebilen, forteller Måna.

Bilføreren kjørte med «cruise control» og hadde så mye som 100 kilometer i timen.

– Det gikk veldig greit med meg, bilen min og sjåføren i den andre bilen, sier Måna.

Skal kunne overleve i 110 km/t

Alle som jobber langs hovedveiene, er pålagt å bruke putebilene når de arbeider i strekninger hvor det er høy fartsgrense.

Støtputene, som monteres bak på lastebiler, er fire meter lange og skal kunne stoppe personbiler på en skånsom måte slik at personen overlever. Til og med i en fart i 110 kilometer i timen.

– I Norge har vi ikke hatt dødsulykker i forbindelse med påkjørsler av støtputebiler siden vi lanserte dem på det norske markedet på 1990 tallet, sier Pål Bjur i Euroskilt AS.

Kan kjøre 100 meter uten å reagere

En tredjedel av ulykkene som skjer langs veiene, oppstår på grunn av uoppmerksomme bilister, ifølge Trygg Trafikk.

Paal Ove Sodefjed

Paal Ove Sodefjed i Trygg Trafikk mener at mange bilister er for uoppmerksomme.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Det skjer veldig ofte fordi man sitter i andre tanker eller holder på med mobiltelefonen. Man kan sitte og skrive tekstmeldinger og ikke oppdage at ting begynner å gå galt, før det er for sent, sier distriktsdirektør i Trygg Trafikk Aust-Agder, Paal Ove Sodefjed.

Han sier at bilen kan kjøre veldig langt inn i en faresone hvis man ikke er konsentrert:

– En normal reaksjonstid for en bilfører er normalt sett ett sekund. Men den kan av og til øke til fem sekunder. Og i løpet av den tiden i 100 kilometer i timen, kjører du omtrent 100 meter uten å være klar over hva som skjer foran bilen, sier Sodefjed.