Dansetalenter fra sør får opptre på operaen i Oslo

Unge dansetalenter fra hele landet får med forestillingen «På tå hev» sin debut på operaen i Oslo 21. desember. I helgen var noen av danserne i hardtrening på Kilden i Kristiansand.

Unge dansetalenter

SE: Dansere fra forskjellige skoler og studioer deltok på danseforestillingen på Kilden. Her forteller Synne Sulland, Nora Bjørvik Jensen og Vilde Leion hva som er så fantastisk med dans.

Håndplukkede, unge dansetalenter fra Sørlandet og Telemark hadde tunge treningstimer på Kilden i Kristiansand i helgen. De fikk også vise seg frem for publikum med forestillingen «På tå hev».

Sammen med dansetalenter fra Østlandet og Nord-Norge er 15 av dem valgt ut til å bli med til Oslo for å danse sammen med Nasjonalballetten på operaen i desember. Blant over 2000 elever fra danselinjer på videregående skoler og fra kulturskoler er 75 ungdom valgt ut.

– Etter flere workshops ble noen av oss valgt ut til å bli med på å sette opp en forestilling på Den Norske Opera og Ballett i Oslo, sier Vilde Leion, en av de utvalgte danserne fra danselinja på Skien videregående skole.

Dansere på Kilden

Dansere fra dansestudioer og videregående skoler i Telemark og Agder deltok i «På tå hev» på Kilden i helgen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Støle kropper

– Vi har hatt intense og tøffe treninger her på Kilden i helgen. Det har vært lange dager med masse koreografi og støle kropper. Men vi har hatt mye gøy også, sier Synne Sulland, like etter forestillingen i en fullsatt multisal i Kilden teater- og konserthus i Kristiansand.

Hun går på danselinja på Vågsbygd videregående skole, og er en av de utvalgte som får danse på operaen.

– Jeg regner med at grunnen til det er at jeg gjorde en godt inntrykk på workshopen vi hadde på skolen vår, sier Sulland.

– Det kommer til å bli helt fantastisk å danse på Operaen. Det blir en drøm som går i oppfyllelse, sier Sulland.

– Å danse på operaen kommer til å bli det største jeg gjør i min dansekarriere, tror jeg, legger Vilde Leion til.

Dansere på Kilden

Dansere på Kilden under forestillingen med unge dansetalenter.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Får reise til Oslo

På tå hev har siden 2010 gitt ungdommer med talent for moderne dans mulighet til å videreutvikle seg gjennom intensiv dansetrening i Operaen. I år skal de også ha felles forestillinger på Operaens Scene 2.

– Det handler om å bygge bro mellom Den Norske Opera og Ballett og disse talentfulle ungdommene, knytte kontakter med skolene deres og la danserne selv bli kjent med hverandre, sier leder for «På tå hev», Sarah da Fonseca.

Hun har selv vært rundt på skolene og sett mange dansere, og deretter valgt ut de hun synes skal bli med videre i prosjektet.

– Det er ufattelig mange talenter der ute. Å jobbe med de 15 fra sør, som skal være med til Oslo i desember, har virkelig vært inspirerende. De jobber utrolig hardt, og jeg har sett store fremskritt under denne treningshelgen, sier hun.