NRK Meny
Normal

Brannvesenet advarer: – Pass på vinden under oppfyringen

Brannvesenet mener folk bør droppe å sende opp fyrverkeri dersom vinden blir for sterk.

Fyrverkeri på Kristiansten festning

Brannvesenet mener folk må huske at fyrverkeri er sprengstoff og skal behandles med respekt av personer over 18 år som er edrue.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Store deler av Vestlandet opplever i disse dager ekstremvær med sterk vind. Også Sørlandet har fått smake på vinden, og brannvesenet håper folk bruker sunn fornuft under oppskytingen nyttårsaften.

– Om det er sterk vind, så er det viktig å ta alle forholdsregler, sier Hans Arne Madsen, leder for forebyggende enhet i Kristiansands-regionen brann og redning.

I Kristiansand er det meldt laber til liten bris nyttårsaften.

– Det kan bli opp mot stiv kuling ved Lindesnes, men vinden skal avta mot midnatt, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

Husk at du står ansvarlig

Madsen understreker at folk må vite at de selv står ansvarlige når det brukes fyrverkeri, og om det oppstår skader eller andre ulykker.

Fyrverkeri

Etter at det ble ulovlig med pinneraketter i Norge, har det blitt færre ulykker og skader, forklarer brannvesenet.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Det er viktig at folk kan reglene, og ikke skyter opp der det er ulovlig, for eksempel i nærheten av offentlige bygg og ved tett trebebyggelse, sier lederen for forebyggende enhet.

Han sier spesielt at folk må huske at det er ulovlig med oppskyting i Posebyen i Kristiansand, Lillesand sentrum og på Brekkestø der det er mye vernet trebebyggelse.

Uvettig bruk kan også bli straffet med bøter.

Husk at det er sprengstoff

Madsen forklarer at det har blitt mange færre ulykker etter at det ble forbudt med pinneraketter, men at det alltid er flere mindre hendelser i løpet av natten.

Hans Arne Madsen

Hans Arne Madsen, leder for forebyggende enhet i Kristiansands-regionen brann og redning.

Foto: Lars Eie / NRK

– Folk må huske at fyrverkeri faktisk er sprengstoff, og må behandles deretter. Husk å ikke blande alkohol og oppfyring, sier han.

Madsen oppfordrer folk i Kristiansand til å se det kommunale fyrverkeriet, der sprengstoffet behandles av profesjonelle under ordnede forhold.

Reglene du må forholde deg til

Aldersgrense

Det er 18 år aldersgrense for bruk av de fleste fyrverkerityper. For små stjerneskudd, kruttlapper og andre små fyrverkeriartikler er aldersgrensa 12 år.

Import og salg

Privatpersoner har ikke lov til å bestille eller ta med fyrverkeri fra utlandet. Gjør du det, kan du bli straffeforfulgt.

Kinesiske lanterner

Det er lov å tenne og sende opp kinesiske papirlykter/lanterner i Norge, men brannvesenet og hovedredningssentralene er ikke begeistret for lyktene på grunn av brannfare, og fordi de kan oppfattes som nødbluss.

Tidsrom

Fyrverkeri er kun tillatt solgt til privatpersoner mellom 27. og 31. desember hvert år, og oppskyting er kun tillatt mellom 18.00 og 02.00 på nyttårsaften. Om du vil skyte opp før må du søke om tillatelse.

Pinneraketter

Raketter med styringspinne, såkalte pinneraketter, har vært forbudt siden 2008. Disse er ulovlig både å selge og kjøpe. Også fyrverkeri som ligner leker er forbudt.

Nødbluss/nødraketter

Det er ikke lov å sende opp nødraketter og nødbluss på nyttårsaften, med mindre man er i nød.

Forbudssoner

I 2013 fikk kommunen fullmakt til å fastsette regionale begrensninger og forbudssoner i bruk av fyrverkeri i områder der det kan oppstå fare for liv, helse, miljø eller materielle verdier. I Oslo gjelder forbud innenfor Ring 2, og ved trehusbebyggelsen på Kampen og Vålerenga.

Sjekk om det er andre begrensninger i din hjemkommune.