– La kvinnene skyte opp nyttårsrakettene

Nyttårsaften er høgtid for brann og øyeskader. Følg fyrverkerireglene for en sikker, bot- og skadefri start på 2016. Et av tipsene er å la kvinnene ta seg av oppskytingen.

Fyrverkeri nyttårsaften

FYRVERKERI: Moro å sende opp, fint å se på, men potensielt farlig.

Foto: JOHN VIZCAINO / Reuters

– Det tror jeg faktisk kunne ført til en mye bedre skadestatistikk (at kvinnene skyter opp journ.anm.), men aller viktigst, hvis man ser folk som bruker fyrverkeri uvettig, så si ifra.

Ove Stokkeland

– Bruk sunn fornuft, lyder oppfordringen fra varabrannsjef ved Skien brannstasjon, Ove Stokkeland.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Slik lyder oppfordringen fra varabrannsjef ved Skien brannstasjon, Ove Stokkeland. At folk ikke tar sikkerheten på alvor i forbindelse med nyttårsfeiringen er ikke nytt, men ved å følge et par enkle retningslinjer kan vi snu en dårlig trend.

– Bruk sunn fornuft. Sørg for godt underlag slik at det man fyrer opp står stødig og trygt, og bruk verneutstyr og beskyttelsesbriller når du fyrer opp. De hyppigste skadene er håndskader og øyeskader, så det å beskytte øynene er nok det aller viktigste man kan gjøre i forhold til fyrverkeriskader, sier Stokkeland.

De aller fleste som selger fyrverkeri selger eller deler ut gratis beskyttelsesutstyr både til voksne og barn.

Lovendringer

Endring i lovverket fra 2008 førte til at pinneraketter ikke lenger er tillatt.

– De gikk langt, er kraftige og kom ofte på avveie og førte til branner. Vi har merket nedgang i branner knyttet til fyrverkeri etter at de forsvant, så det er jo veldig positivt, sier Stokkeland.

Overser man lovendringene kan det også svi godt i lommeboka med bøter på inntil 6000 kroner og straffeforfølgelse. I 2010 og 2013 ble reglene ytterligere strammet inn. Sjekk selv løpende lovendringer her.

Les også: Fyrverkeri: Dette har du lov til

Reglene du må forholde deg til

  • Aldersgrense

Det er 18 år aldersgrense for bruk av de fleste fyrverkerityper. For små stjerneskudd, kruttlapper og andre små fyrverkeriartikler er aldersgrensa 12 år.

  • Import og salg

Privatpersoner har ikke lov til å bestille eller ta med fyrverkeri fra utlandet. Gjør du det, kan du bli straffeforfulgt.

  • Kinesiske lanterner

Det er lov å tenne og sende opp kinesiske papirlykter/lanterner i Norge, men brannvesenet og hovedredningssentralene er ikke begeistret for lyktene på grunn av brannfare, og fordi de kan oppfattes som nødbluss.

  • Tidsrom

Fyrverkeri er kun tillatt solgt til privatpersoner mellom 27. og 31. desember hvert år, og oppskyting er kun tillatt mellom 18.00 og 02.00 på nyttårsaften. Om du vil skyte opp før må du søke om tillatelse.

  • Pinneraketter

Raketter med styringspinne, såkalte pinneraketter, har vært forbudt siden 2008. Disse er ulovlig både å selge og kjøpe. Også fyrverkeri som ligner leker er forbudt.

  • Nødbluss/nødraketter

Det er ikke lov å sende opp nødraketter og nødbluss på nyttårsaften, med mindre man er i nød.

  • Forbudssoner

I 2013 fikk kommunen fullmakt til å fastsette regionale begrensninger og forbudssoner i bruk av fyrverkeri i områder der det kan oppstå fare for liv, helse, miljø eller materielle verdier. I Oslo gjelder forbud innenfor Ring 2, og ved trehusbebyggelsen på Kampen og Vålerenga.

Sjekk begrensningene i din hjemkommune før du fyrer opp i morgen.