NRK Meny
Normal

Biskopen maner til ro i kirken

I Kristiansand har en menighetsrådsleder trukket seg i protest mot at flertallet i rådet vil åpne for velsignelser av likekjønnede ektepar. Nå maner biskopen til ro og varsomhet.

Stein Reinertsen

Biskop Stein Reinertsen vil ikke selv velsigne homofile par, selv om det skulle komme en liturgi i kirken for slik velsignelse.

Foto: NRK Sorlandet / Hans Erik Weiby

I Kristiansand ønsker domprosten likekjønnede par velkommen. Men kirken har ingen liturgi for å velsigne homofile par.

Trakk seg i protest

Presteforeningen i byen har laget et forslag til hvordan slike forbønnshandlinger kan gjennomføres. Det har skapt uro. I bydelen Lund har menighetsrådslederen trukket seg i protest.

I går sendte biskop Stein Reinertsen i Agder og Telemark ut et brev til menigheter, ansatte og prester for å mane til ro.

– Jeg håper brevet kan være med å skape både avklaring og inspirasjon til å stå sammen i kirken, sier Reinertsen til NRK.

Vil bli i kirken

Fædrelandsvennen gjengir i dag brevet der biskopen skriver at han tilhører gruppen som mener at Bibelen ikke åpner opp for en utvidet forståelse av ekteskapet. Mens et flertall i kirken mener den gjør det. Reinertsen legger vekt på at grupperingene har gjensidig respekt for hverandres syn.

Biskopen skriver at han ikke vil forlate kirken, selv om det skulle bli vedtatt en liturgi for likekjønnet ekteskap. Forutsetningene er at han fortsatt kan si og mene det han står for, og at han får fritak for å delta i vigsel eller forbønn for likekjønnet ekteskap.

Biskopen er ikke bekymret for at kirken blir splittet av dette.

– Kirken står jo sammen i dag, selv om vi er uenige om saker. Det er fullt mulig å være uenig og stå sammen, sier Reinertsen.

NETT-TV: Tolker brevet positivt
I Kristiansand har en menighetsrådsleder trukket seg i protest mot at flertallet i rådet vil åpne for velsignelser av lesbiske og homofile. Biskopen maner nå til ro og varsomhet i spørsmålet.

NETT-TV: Prest Bjarte Leer-Helgesen synes biskopens er et godt forsøk på å beholde roen i kirken.

– Et positivt forsøk

Prest og styremedlem i Åpen folkekirke, Bjarte Leer-Helgesen, er for velsignelse av likekjønnede ektepar. Han tolker ikke brevet som en knebling av andres meninger.

– Jeg leser det som et positivt forsøk på å holde litt av roen når saken er såpass betent, både i kirken og i media, sier Leer-Helgesen.

Biskopen regner med at de som leser brevet, selv tenker gjennom om det er klokt eller ikke klokt.

– Jeg har sagt noe om hva slags handlingsrom som finnes, og at man bør tenke klokt lokalt; hva som skaper avklaring og hva som skaper uro, sier Reinertsen.

NETT-TV: – Noen bruker utestemme

Studentpresten ved Universitetet i Agder om biskopens brev.

Wennesland om biskopens brev