NRK Meny
Normal

Håper ny teknologi skal gi svar i frysebokssaken

Statsadvokaten har beordret ny etterforskning av dødsfallet til kvinna som ble
funnet død i en fryseboks i hjemmet sitt i Søgne i 1999.

Tinghuset og politistasjonen i Kristiansand

Tinghuset i Kristiansand, der både politiet og Agder statsadvokatembeter har tilhold.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Ragnhild Kamilla Sandvold ble 9. juli 1999 funnet død i fryseren hjemme i sin egen leilighet i Søgne med ei snor rundt håndleddet og en pappkasse oppå fryseren.

Politiet mente trebarnsmora hadde begått selvmord og etterforskninga ble henlagt som intet straffbart forhold.

Sterk kritikk

Etter at den tidligere Kripos-etterforskeren Asbjørn Hansen tidligere i år hadde gått gjennom saken og kom med sterk kritikk av den opprinnelige etterforskninga, ble saken

Asbjørn Hansen

Tidligere Kripos-etterforskeren Asbjørn Hansen

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

forsøkt gjenopptatt, men den gang sa politiet i Agder nei.

Beslutninga om ikke å etterforske saken på ny ble anket til statsadvokaten, som nå har beordret politiet om å gjøre nye analyser, melder TV 2.

Ny teknologi

– Vi har hatt en klagebehandling fra avdødes sønn og har besluttet å ta saken delvis til følge. Vi ønsker at det skal foretas nye analyser av tekniske funn som ble gjort på åstedet i 1999, sier statsadvokat Carl Henning Leknesund til NRK.

Han vil ikke gå i detalj på hvilke funn som skal analyseres, av hensyn til mulig bevisforspillelsesfare.

– Men generelt kan jeg si at politiet har tilgang til ny teknologi som gjør at man kan få treff nå der man tidligere ikke gjorde det, sier Leknesund.

Viktig å oppklare saken

Leknessund sier det er funn som ble gjort på avdødes bopel som nå skal undersøkes igjen. Funnene ble sendt til ulike analyser i 1999 uten at man fikk treff.

Statsadvokat Carl Henning Leknesund

Statsadvokat Carl Henning Leknesund

Foto: Lars Eie / NRK

– Vi vil undersøke muligheten for om vi kan finne treff i dag. Det kan være fingeravtrykk, DNA-treff og så videre, sier Leknessund.

Han sier det er viktig å få rett resultat i saken, både for de etterlattes del og for at folk skal ha tillit til politiets arbeid.

På generelt grunnlag sier Leknessund at det alltid er viktig å komme i gang med undersøkelser tidlig i en sak.

– Vitner husker dårligere etter hvert som tiden går. Bevis kan svekkes med tida. Tekniske spor kan bli destruert, ødelagt eller ikke være mulig å hente informasjon fra, sier Leknessund.

Mistenkelige omstendigheter

Sønnen til den 44 år gamle kvinna slo seg aldri til ro med politiets opprinnelige konklusjon om at mora hadde tatt sitt eget liv. Han har derfor jobbet med å få saken gjenopptatt.

Det ble blant annet funnet et tau bundet rundt kvinnas venstre håndledd. Det ble også funnet DNA-spor av en mann på tauet. En pappeske sto dessuten oppå lokket på fryseboksen.

Kvinna hadde et sår på munnen og det er fastslått at hun var påvirket av virkestoffet alprozalam som finnes i det beroligende legemiddelet Xanor. Fryseren var tømt for mat, og ifølge kvinnas bekjentskapskrets led hun av sterk klaustrofobi.

Ifølge TV 2 er det ikke gjort undersøkelser for å finne ut hva som skjedde med maten. Kanalen skriver også at det ble funnet et pilleglass i kvinnas leilighet, men at det ikke er undersøkt for verken fingeravtrykk eller opprinnelse.