Hopp til innhold

Beklager bruk av åndeutdriver: – Fullstendig uakseptabelt

Åndeutdriver Bent Egil Albrechtsen skulle aldri vært på Madshaven bo- og dagtilbud for å drive ut ånder. Det konkluderer kommunalsjefen for helse- og levekår i Arendal med etter at en klarsynt ble kontaktet av engstelige ansatte.

Kommuneledelsen i Arendal beklager sterkt en ånderensning ved et kommunalt senter. I dag var det oppvaskmøte hos politikerne. 
Kommuneledelsen i Arendal beklager sterkt at en avdelingsleder brukte en åndeutdriver for å få bukt med uforståelige hendelser ved Madshavnen bo- og dagtilbud.
I dag ble politikerne informert om saken og kommunen avviser at beboerne skal ha blitt berørt av hendelsene.

Torill Skår, kommunalsjef for helse og vilkar beklager bruken av åndsutdriver.

– Fullstendig uakseptabelt, dette kan vi ikke stå inne for, sa Torill Skår, som er kommunalsjef for helse- og levekår i Arendal kommune.

Torsdag gjorde hun rede for bruken av åndeutdriver Bent Egil Albrechtsen til politikerne i komiteen for helse- og omsorg i Arendal kommune.

Har ikke hatt kontakt med beboerne

Det var i slutten av november at klarsynte Bent Egil Albrechtsen fra Arendal ble hyret inn av ansatte ved Madshaven bo- og dagtilbud for å drive ut ånder.

Til NRK Ukeslutt fortalte Albrechtsen at de ansatte var redde.

– De så ting i korridorene. Ting flyttet på seg og lys ble slått av og på. De som jobbet om natta var veldig redde for å være på jobb, selv om de var noen stykker, fortalte han.

Torill Skår forteller i dag at tiltaket ble avsluttet med en gang hun fikk vite om hva som foregikk.

– Når vi fikk vite at Albrechtsen hadde vært på Madshaven, så avsluttet vi det tiltaket umiddelbart, og det sier vel egentlig alt, sier hun.

Møte i komite for helse og omsorg

Under et møte i komite for helse- og omsorg ble det understreket av ingen beboere har møtt åndsutdriver Bent Egil Albrechtsen da han var på senteret for å drive ut klebeånder.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Tar kommunen avstand fra bruk av åndsutdrivere?

– Ja, det gjør vi, sier hun.

– Har Albrechtsen vært inne på rommene og hatt kontakt med beboere direkte?

– Han har vært på beboerareal ved to anledninger, men han skal ikke ha hatt kontakt med beboere, hevder hun.

Klebeånder herjet på huset

Ifølge Albrechtsen var åndene som herjet på institusjonen av typen klebeånder.

– Dette er ånder som finnes overalt, men som søker etter menneskekropper der de finner negativ energi. Dersom de trives godt på denne kroppen, trenger de inn i kroppen, vanligvis i hode –, hals-, skulder- og brystregion. Der tapper de mennesket for energi, sier Albrechtsen.

Åndeutdrivingen ble løftet inn i Stortingets spørretime etter at Agderposten gjorde det kjent at Arendal kommune fikk kritikk for å ha kjøpt en tjeneste som de ikke kunne stå inne for.

Da saken ble tatt opp under spørretimen på Stortinget onsdag i forrige uke svarte helseministeren at det ikke er bra med denne type aktivitet på steder der folk bor.

– Altså, jeg forstår at han har problemer med å si det motsatte. Det hadde vel ikke vært bra for han om han hadde innrømmet noe som helst, sier Albretchsen.

– Vi beklager at Albrechtsen ble engasjert, og at han kom innom senteret, sier Skår i dag.

– Er alt avsluttet nå?

– Ja, alt er avsluttet og han har ikke blitt betalt.

Klebeånder - intervju med av Bent Egil Albrechtsen fra Arendal, i NRK Ukeslutt lørdag 29.november 2014.

– Må prøve å se fremover

Til stede under torsdagens redegjørelse var nestleder for helse- og omsorgskomiteen Jan Kløvstad. Han mener at tiden er inne for å se fremover.

– Det som har skjedd skulle ikke ha skjedd, men nå må vi prøve å legge dette bak oss, sier han.

– Hvordan kunne det skje?

– Vi lever i et samfunn der folk tror på så mye forskjellig. Noen tror at vi kan snakke med de døde, og når vi har tre tusen ansatte i Arendal kommune og så er det trolig at noen der tror at vi kan snakke med de døde, forklarer Kløvstad.

– Er det alvorlig?

– Her har noen gjort en feil, en alvorlig feil og heldigvis viser utredningen at dette ikke har gått ut over dem som bor på Madshaven. Nå skal vi ta vare på de ansatte, også håper jeg at de pårørende føler seg trygge på at vi gir best mulig omsorg, avslutter han.

– Er problemet som alt startet med løst, eller lever det elektriske sitt eget liv enda?

– Dersom det viser seg at lampene fremdeles slår seg av og på, så tar vi kontakt med egne fagfolk igjen, ikke en åndeutdriver. Det er helt uaktuelt, avslutter Torill Skår, kommunalsjef for helse- og levekår i Arendal kommune.

Jan Kløvstad

Nestleder i helse- og omsorgskomiteen håper de pårørende er trygge på at kommunen tar godt vare på beboerne ved Madshaven etter alt oppstyret i saken.

Foto: Leif Dalen / NRK
NRK Sørlandet
Spiller nå
På innsiden av Kunstsiloen 01:06
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,91 kr
Dyrest kl. 16 4,46 kr

Strømkostnader nå

Med strømstøtte

  • Steke pizza 1,1 kr 25 min.
  • Dusje 11,1 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 1,4 kr En vask
  • Varmeovn 2,7 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Okt 2022 – okt 2023
    + 8,5 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %