Hopp til innhold

Barns rettigheter skal styrkes

Et senter ved Sørlandet sykehus står sentalt i arbeidet for å gjøre livet lettere for tusenvis av barn i hele Norge.

Eli Walnum og Siri Gjesdal

Ellen Walnum og Siri Gjesdahl ved Nasjonalt kompetansenettverk ved Sørlandet sykehus er glad for at helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad nå vil hjelpe barn av syke og rusavhengige foreldre.

Foto: Kari Lea Hennestad / NRK

Barn av rusmisbrukere og psykisk syke foreldre har hittil hatt få rettigheter og fått lite hjelp, men nå skal det bli bedre.

Helseministeren la i dag frem et høringsutkast, der ett av punktene er at barn av alvorlig syke eller rusavhengige skal ha rett til informasjon og veiledning, og til å tas med på råd.

NETT-RADIO: STARTET PÅ SØRLANDET

NETT-RADIO: BARN SOM PÅRØRENDE

Startet på Sørlandet

I fjor ble det opprettet et nasjonalt kompetansenettverk på Sørlandet sykehus som skal jobbe med nettopp barn av psykisk syke og rusmiddelavhengige.

Ellen Walnum er ansatt ved det nasjonale kompetanettverket.Her jobber hun med barn av psykisk syke og rusmisbrukere, og for henne er dette en stor dag. Det er arbeidet på Sørlandet som er bakgrunnen for at høringsnotatet nå kom.

- Bakgrunnen var at vi som sitter i svartjenesten på Morild.org registrerte at vi fikk utrolig mange innlegg og spørsmål der barn og unge spurte om de ikke hadde noe rettigheter.

- Barna kom med historier som tydelig beskrev at de ikke hadde noen rettigheter når mor eller far var innlagt. Da gikk redaktør for nettstedet ut i media og fikk stor oppmerksomhet. Det gjorde at helseministeren kom på banen og sa at loven skulle endres, sier Walnum.

Hun var i dag i Oslo for å bistå Sylvia Brustad under framleggingen av høringsutkastet.

På høy tid

Per i dag har ikke barn under 18 år krav på informasjon om foreldrenes sykdomsbilde. En lovendring vil blant annet endre reglene om helsepersonellets taushetsplikt. Både Walnum og leder for nettverket, Siri Gjesdal, synes det er på høy tid at barna nå blir hørt.

- Barna til de psykisk syke og barn av rusmisbrukere har ofte vært de usynlige barna. De har ikke blitt sett og hørt. Nå får de en mulighet til å bli hørt, og jeg tror dette gir en flott mulighet til at vi lettere kan hjelpe, sier Gjesdal.

Nytt lovforslag på høring

– Jeg har i dag sendt på høring et lovforslag om at helsepersonell skal bidra til å ivareta barns behov når foreldrene har psykisk sykdom, rusmiddelavhengighet eller alvorlig somatisk sykdom eller skade. Jeg ønsker å styrke disse barnas rettigheter slik at de oppdages og ivaretas i helsetjenesten på en bedre og mer systematisk måte. Barna og foreldrene skal gis informasjon, veiledning og tas med på råd, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad i en pressemelding tirsdag.

- Dette krever blant annet endringer i reglene om helsepersonellets taushetsplikt. Spesialisthelsetjenesten skal også ha helsepersonell med særskilt ansvar for å følge opp barn, såkalt barneansvarlig personell.

Vil gi tidligere hjelp

Helse- og omsorgsministeren har også fordelt nye 20 millioner kroner til tiltak for barn av psykisk syke og rusmiddelavhengige foreldre.

– For å kunne gi langsiktig hjelp til barn av psykisk syke og rusmiddelavhengige foreldre, startet regjeringen i 2007 en flerårig satsning for å identifisere og følge opp disse barna. Det ble i fjor fordelt 15 millioner kroner, og i år er satsingen økt til 20 millioner kroner, sier helse- og omsorgsministeren.

Formålet er å gi tidligere hjelp, langsiktig oppfølging, bedre informasjon til barn og unge, styrke veiledning og kompetanseheving i tjenestene, øke forskningsaktiviteten, spre erfaringer og stimulere frivillige organisasjoner til tiltak. Det legges vekt på tiltak som kommer barna direkte til gode.

Videreutvikling av Nasjonalt kompetansenettverk for forebygging og behandling av problemer hos barn av psykisk syke og rusmiddelavhengige foreldre ved Sørlandet sykehus, videreføring av flere igangsatte flerårlige prosjekter og informasjonshefter i samarbeid med organisasjonen Voksne for Barn er blant prosjektene som får støtte.

Sosial- og helsedirektoratet er tildelt midler til kompetansehevende tiltak samt 5 mill kroner til tiltak i regi av frivillige organisasjoner og kommuner.

Satsingen er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet. Dermed følger regjeringen opp løftene fra Soria-Moria erklæringen om oppfølging og hjelp til denne gruppen.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,7 kr 25 min.
  • Dusje 6,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %