Apotek holdt ulovlig åpent

Apotek i Kristiansand har vært åpent i tre måneder - uten godkjennelse.

Apotek
Foto: , Scanpix

Alliance apotek i Kristiansand har vært åpent i nesten tre måneder uten å ha vært godkjent.

Apoteket åpnet 1.november i fjor uten tillatelse.

Statens legemiddelverk kalte derfor tilbake konsesjonen til apotek-kjeden.

Apoteket har betalt dagbøter inntil tillatelsene kom i orden, rett før helga.

Fulgte ikke reglene

- Basert på tidligere praksis forventet vi at søknaden var behandlet, og på vei til oss. Vi hadde ingen grunn til å tro at apoteket ikke skulle bli godkjent. Vi var i god tro, sier Elisabeth Hunter, kommunikasjonsdirektør i Allianse apotek.

Det likte ikke Statens legemiddelverk, som krever at et apotek søker om driftskonsesjon. Martin Bjerke, seksjonssjef i legemiddelverket, sier det er alvorlig at et apotek ikke følger regelverket.

- Det er en virksomhet som krever stor grad av nøyaktighet og at faglige kriterier følges,  for at man skal være sikker på at arbeidet er forsvarlig, sier Bjerke.

Trakk konsesjonen

Da legemiddelverket oppdaget at Alliance-apotek hadde åpnet ulovlig, trakk det tilbake apotekkonsesjonen. Det skjedde rett før jul. Alliance i Kristiansand holdt likevel åpent.

- Vi har hatt løpende dialog med legemiddelverket, og det var aldri tema å skulle stenge, sier Hunter.

Dagbøter

Legemiddelverket godtok at apoteket holdt åpent mens alle søknader ble behandlet på nytt. I mellomtiden måtte Alliance apoteket betale bøter på 5000 kroner dagen. Først for få dager siden ble apoteket godkjent, nesten tre måneder etter at det åpnet.