Normal

Nytt lavterskeltilbud for folk som sliter: – Svært etterlengtet

Mandag åpner et helt nytt rehabiliteringstilbud for tidligere innsatte og andre personer i Kristiansand som sliter. – Tilbudet er svært etterlengtet, sier de som har vært med å starte det.

Hilde Regevik, Otto Pedersen og Borghild Spiten Mathisen

Hilde Regevik, Otto Pedersen og Borghild Spiten Matisen, som har vært med å starte det nye lavterskeltilbudet på Grim i Kristiansand, mener tilbudet er svært etterlengtet for folk som trenger det.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Hilde Regevik, mental helse

Hilde Regevik i Mental Helse mener det nye rehabiliteringstilbudet er svært etterlengtet.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK
Otto Pedersen

Otto Pedersen i organisasjonen Wayback er glad for at Villa Groheim i dag endelig åpner dørene.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

– Først og fremst er dette et samlingssted for folk som sliter på ulike måter og som føler seg ensomme. Her kan man komme for å få en kopp kaffe og en prat, forteller Hilde Regevik i Mental Helse i Kristiansand og omegn.

– Svært nyttig

Det nye lavterskeltilbudet i Kristiansand åpner for første gang i dag og holder til på «Villa Groheim» på Grim utenfor sentrum. Tilbudet er startet opp av fagfolk innen mental helse og rehabilitering. Målet er å gi ensomme personer et samlingssted.

Regevik forteller at det fantes et lignende tilbud på Frivillighetens hus. Håpet med det nye lavterskeltilbudet er at dette skal bli mer sentralisert. Regevik mener tilbudet er svært etterlengtet.

– Et slikt tilbud er svært nyttig for folk. Det kan også være med å hjelpe personer med å komme ut i jobb, sier hun til NRK.

– Mangelfullt

Borghild Spiten Matisen i Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse mener tilbudet til nå har vært mangelfullt.

– Det har ikke vært så mye tilbud annet enn at vi har hatt et opplegg på Frivillighetens hus sammen med Mental Helse og Wayback.

«Valgene man tar når man kommer ut fra fengsel er helt avgjørende for resten av fremtiden»

Otto Pedersen, Wayback

Hun mener også at det er svært positivt at folk kan komme uten å ha noen avtale på forhånd.

– Det har nok vært en terskel for mange. Her kan man bare troppe opp på døren. Det er første gang man har et slikt tilbud i Kristiansand, sier Matisen.

– For oss er fellesskapet viktigst. Her kan du få en kopp kaffe og en god prat. Men du kan også bare sitte alene i en krok hvis du har behov for det. Det velger du helt selv, legger hun til.

– Mange innsatte kommer ut til «ingenting»

Organisasjonen Wayback hjelper tidligere innsatte tilbake til samfunnet. De håper det nye huset kan være et samlingspunkt for folk som er ferdig med å sone.

– Jeg har selv en soningsbakgrunn og har erfart at når man kommer ut av fengsel, kommer man ut til akkurat det samme som da man ble satt inn. Ingenting. Jeg tror dette tilbudet kan være et viktig bidrag, sier Otto Pedersen i Wayback.

Han mener at det ikke alltid holder for innsatte å «bare» ha en jobb å komme tilbake til.

– Mange innsatte fungerer veldig bra i en «ramme», på dagtid når det foregår noe. Men for mange kommer utfordringen på kveldstid. Vi håper derfor at dette tilbudet kan hjelpe tidligere innsatte til å sosialisere seg på en annen måte, sier Pedersen.

Det rusfrie lavterskeltilbudet åpner i dag og er åpent for alle.

Borghild Spiten Mathisen

Borghild Spiten Matisen i Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse mener tilbudet til personer innenfor psykisk helse til nå har vært mangelfullt.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK