Hopp til innhold

Stemmedrama i KrF endte i 13 blå og 5 røde delegater

Avstemningen i Agder KrF viste et splittet fylkeslag. De sender 13 blå og 5 røde delegater, men 28 prosent ville helst forbli i opposisjon.

Knut Arild Hareide Krf

Se det ekstraordinære årsmøtet i Agder KrF direkte.

Agder stiller med flest delegater av alle fylkespartier under det ekstraordinære landsmøtet neste uke, og skulle i kveld stemme over 18 delegater.

Den endelige opptellingen viser at Agder KrF vil sende 13 delegater som støtter samarbeid med dagens regjering til det ekstraordinære landsmøtet.

Fem delegater støtter Hareide som vil samarbeide med Arbeiderpartiet.

Men det tok lang tid før fylkespartiet landet på dette resultatet. Av de 18 delegatene var det fem delegater – 28 prosent – som stemte for parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvans alternativ om å forbli i opposisjon. Da de måtte velge side oppstod det en intens kamp om delegatene.

For i nominasjonskomiteen sitt forslag støttet tre av disse fem et Arbeiderparti-samarbeid. Bare to støttet samarbeid med dagens regjering

Dette gjorde at flere borgerlige delegater forsøkte å bytte ut delegater som helst vil i opposisjon, men vil stemme Ap hvis partiet skal i regjering.

– Kan leve med dette

Dette lyktes de delvis med. Til slutt endte det opp med en rød og fire blå av delegatene som helst vil at KrF skal bli værende i opposisjon.

– Vi kan si oss fornøyde når vi fikk med en fra de gule. Vi skal ikke krisemaksimere dette. Det er omtrent det vi hadde regnet med, kanskje til og med litt bedre, sier KrF-medlem Øystein Krogstad etter at resultatet er klart.

Det var ventet at partileder Knut Arild Hareides ønske om å velte dagens regjering, og heller samarbeide med Arbeiderpartiet, ikke ville få stor støtte i det som er et av KrFs største fylkeslag.

Men da partiet skulle avgjøre hvordan det skal avgjøres hvilke delegater som skal sendes til landsmøtet fikk partilederen en liten seier.

111 stemte for forholdstallsvalg. 54 stemte for et flertallsvalg. Ti stemte blankt.

Ekstraordinært fylkesårsmøte i Agder KrF.

Knut Arild Hareide (t.h.) kunne smile etter at Agder KrF stemte for forholdstallsvalg på sitt ekstraordinære årsmøte.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Hareide: – Regnet med blått flertall

– Jeg synes det er flott at det ble forholdstallsvalg. Det er så viktig fordi når vi tar et valg 2. november, kan vi si at dette er vårt valg. Så kan det være at noen av oss har vunnet og andre har tapt, men vi går alle videre. Dette det gir en legitimitet bak det Agder nå bestemte, sier Hareide.

– En liten seier for deg i kveld?

– Det var ikke en seier for meg, men en seier for KrF, sier partilederen.

Hareide hadde ingen illusjoner om å ha overbevist flertallet av Agder KrF til å gå i regjering med Ap.

– Her er det nok et blått flertall, men det er viktig at de som støtter meg på Sørlandet blir hørt på landsmøtet, sier han til NRK.

Litt senere samme kveld skriver Hareide følgende i en tekstmelding til NRK om resultatet:

– Regnet med blått flertall i Agder. Glad for støtten jeg fikk fra 25 prosent av delegatene.

Krf-leder Knut Arild Hareide tror det blir et jevnt retningsvalg for KrF.

Krf-leder Knut Arild Hareide tror det blir et jevnt retningsvalg for KrF.

– Handler om respekt

Flere medlemmer tok til ordet for flertallsvalg, som ville innebære at vinneren ville ha fått alle delegatene på landsmøtet.

Men KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad advarte mot dette, og ble hørt av flertallet i Agder KrF.

– Det er ekstremt viktig å gå samlet etter 2. november. Det må være en ambisjon om at alle som sitter her skal tenke at, det er greit vi tapte kanskje valget, men min stemme er med på landsmøtet, sa nestleder Kjell Ingolf Ropstad fra talerstolen.

– Dette handler om respekt. Det skal være respekt for alle meninger. Det blir flaut å være KrF-er dersom det blir slik. Her må alle meninger være representert, sa KrF-medlem Øystein Krogstad.

Oppgjør med Listhaug

Da partileder Hareide gikk på talerstolen for å klargjøre hvorfor han vil samarbeide med Arbeiderpartiet, tok han et kraftig oppgjør med Sylvi Listhaugs holdninger.

– Jeg synes og dere skal lytte til det som skjedde denne uka. Da partiets nestleder var i Politisk kvarter i går, og sa at den påstanden hun kom med da hun knyttet terroraksjon opp mot Arbeiderpartiet, som hun var i Stortinget og prøvde å beklage fire ganger, og så sier hun på Politisk kvarter at den beklagelsen mente hun egentlig aldri, sa Hareide.

– Er det sånn at vi skal bygge opp den type inntrykk som er feil? Er det det vi ønsker?spurte Hareide.

KrF-leder Knut Arild Hareide tok et oppgjør med Sylvi Listhaugs holdninger i talen til Agder Krfs ekstraordinære årsmøte.

KrF-leder Knut Arild Hareide tok et oppgjør med Sylvi Listhaugs holdninger i talen til Agder Krfs ekstraordinære årsmøte.

Ropstad om SV: – En stor risiko

Både parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan og nestleder Kjell Ingolf Ropstad advarte mot SV fra talerstolen.

– Hva hvis SV sitt viktigste krav i budsjettforhandling er å fjerne kontantstøtten? Hva gjør vi da? Vi har muligheten til å gå i en regjering som har hatt betydelig gjennomslag de siste fem årene, sa Ropstad.

– Det blir en flertallsregjering med en statsminister som snakker som hun er en KrF-er i de viktigste sakene. Eller vi har muligheten til å gi SV vippemakten vi har i dag. Det er en stor risiko, og vil trekke politikken mot ytterste venstre, sa Ropstad.

Nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, advarte mot konsekvensene av å gi SV for mye makt hvis de danner regjering med venstresiden.

Nestleder i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, advarte mot konsekvensene av å gi SV for mye makt hvis de danner regjering med venstresiden.

Inspirert av Hareides tale

To av deltakerne på kveldens ekstraordinære årsmøte er Karin Lilletun Langeland og Even Øgrey Brandsdal.

Begge ble oppildnet av Knut Arild Hareides tale om veivalg for KrF. Men det samme budskapet betydde to forskjellige ting for dem.

Etter KrF-lederens tale i september bestemte Karin Lilletun Langeland seg for å kaste seg inn i politikken.

– Retorikken som Frp bruker skaper avstand og utenforskap. Det ønsker ikke jeg at KrF skal være med på. Vi skal snakke om «vi», istedenfor «de og oss», sier Karin Lilletun Langeland.

For datteren av den avdøde KrF-politikeren Jon Lilletun, satt det langt inne å engasjere seg.

– En for snever gruppe har fått definere hva partiet skal være. Jeg har hatt problemer med å identifisere meg med det gruppa har stått for. Jeg er et engasjert menneske og har stor tro på lokaldemokratiet. Nå vil jeg være med å endre KrF i riktig retning, og se mot venstresiden.

Hun er ikke i tvil om hva faren ville ment.

– Sånn som jeg kjente ham, ville han hatt store problemer med å samarbeide med Fremskrittspartiet.

Jon Lilletun

Karin Lilletun Langeland er datter av den legendariske KrF-politikeren Jon Lilletun.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Ønsker Solberg

Even Øgrey Brandsdal har meldt seg inn i et politisk parti for første gang. Den tidligere direktøren i fotballklubben Start ønsker å bevare dagens regjering.

– Jeg vil stå sammen med KrF, men jeg ønsker at de skal fortsette utviklingen med den sittende regjeringen.

Brandsdal tror KrF vil få en sterkere posisjon i norsk politikk dersom de går mot Høyre.

– Fanesakene er menneskets ukrenkelige verdi og å bevare den kristne kulturarven i samfunnet vårt. Det tror jeg er enklere å få gjennomslag for ved høyre-samarbeid.

– Jeg tror det er viktig at de som skal stemme, stemmer etter sin overbevisning, slik at de som skal representere på landsmøtet faktisk representerer demokratiet.

Erna Solberg og Bent Høie under åpningen av Nye Kirkenes sykehus

Even Øgrey Brandsdal vil fremdeles ha Erna Solberg (H) som statsminister.

Foto: André Bendixen / NRK

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 1,26 kr
Dyrest kl. 20 1,77 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %